Под трамвайните линии на "Графа" сложили... рециклирани гуми - 24novini.bg

Под трамвайните линии на "Графа" сложили... рециклирани гуми

Под линиите на "Граф Игнатев"в сложили материал от рециклирани гуми, показа bTV Под линиите на "Граф Игнатев"в сложили материал от рециклирани гуми, показа bTV
17.10.2018 | 09:30
(1 глас)

Организацията "Спаси София" иска оставката на заместник-кмета на Йорданка Фандъкова - Евгени Крусев, заради скандала с подменените материали при ремнота на столичната улица "Граф Игнатиев". Това стана ясно от репортаж на bTV, в който организацията показа как са подменени едни матеирали с други при полагането на трамвайните линии по време на ремонта. Реонтът се плаща с български е европари и организацията е сигнализирала и в ОЛАФ, и прокуратурата, за това, което са открили.

Скандалът избухна тази сутрин след разследване на Мария Цанъцарова от bTV, която в дълъг репортаж показа схемата на подмяна на материала от техническото задание за изпълнение на трамвайните линии, с друг материал, заради който са отстранени загубилите търга участници. В момента, се оказва, че трамвайните линии са положени с подменения материал, и ремонтът е почти приключил, но той самият не отговаря нито на изискването на възложителя Столичвна община за тежина на квадратен метър, нито на изсикването да е произведен от нов материал.Под трамвайните линии в центъра на столицата са сложени рециклирани гуми, стана ясно от репортажа, показващ произхода на тези подложки.

Със законни средства са постигнати забранени от закона цели, казаха юристи за казуса и обясниха следващият етап, в който скандалът ще влезе - констатиращият орган не може да констатира правилно изпълнение на проекта, съгласно заданието, а изплатените средства няма да бъдат признати за законни. Така кметът Фандъкова се оказа в ситуация на схема за 23 милиона лева, които ако е платила, ще се окаже незаконно, а ако не е - ще се окаже, че е трябавол да спре търга, след като са подменили материалите, и да го обяви наново.

От фирмата доставчик на материалите по търга от месеци опитват да се свържат с Евгени Крусев и да питат защо, след акто са определин за доставчик на първия материал, общината не иска тази доставка, а иска доставка на друг материал, която не им е възложена. Търсили са съдействието на Австрийското посолство. Крусев е подписал всички заповеди и документи и е начело на комисията, която е извършила подмяната на материала.

Крусев каза в студиото, че няма да подаде оставка и каза, че в репортажа имало "неистина". Той не отрече да е назначил комисията, да е подписал отстраняването на проектанта, подмисал е фирмата, която печели с този материал, поставил е задача на инж. Асен Тасев от "Столичен Електротранспорт" да напише мотивирано становище защо да се подмени подложката. Асен Тасев потвърди в ефир, че заместник-кметът му е възложил да напише това становище.

На въпрос защо не е спряна процедурата, Крусев казва, че в идейния проект е заложен един материал, после проектантът променя материла, общината обаче одобрява търга с втория материал, възлага търгав с втория материал, сключва договор с втория материал, но... търгът се изпълнява с друг материал. Крусев не отрече да е заобиколил закона, каза че имало експерти и юристи в комисията.

Аз нямам притеснение в това, което сме извършили, защитихме обществения интерес, отбраняваше се в студото Крусев. Рискувахме "Графа" да се наводни и два трамвая, които се срещат челно да се ударят, каза Крусев.

Отстранихме първоначалния проектант, каза Крусев, но Мария Цънцарова показа документ, че проектантът не е отстранен, а се е отказал сам след като общината променя материалите на проекта му. Инж. Тасев, дал становището за промяна, каза, че го е дал на базата на информация, която е прочел в интернет. Фирмата от Австрия, която го доставя, има документ, че продуктът им е сертифициран, но инж.Тасев каза, че за първи път вижда такъв документ и в интернет не пишело такова нещо. А фирмата давала пет години гаранция на подложката. Въпреки това обаче търгът не е спрян и да се обяви наново, показа репортажът.

"Не мога да правя нова обществена поръчка за всяка промяна на материали, непрекъснато се правят дребни корекции", каза Крусев за търга, но Мария Цънцарова контрира, че изсикването на ЗОП е точно такова. Крусев контрира, че подмененият материал е с гаранция от 10 години.

"Джи Пи груп" дава гаранция за обекта осем години, каза още Крусев.

На въпрос дали участникът, който е отстранен заради този материал, е сложен в неравностойно положение, а сега обектът се изпълнява именно с този материал, Крусев каза: "не бих казал, но може би трябва да се пита комисията".

Той не отговори кой се възползва от разликата от 10 евро на квадратен метър за подменения материал, като сумата възлиза на 200 хил.лв. На въпрос дали първо е доставен материалът, а после е имало съвет, който да легитимира тази подмяна на материала.

Прокуратурата обяви по-рано вчера, че се разследав Джи Пе груп, както и физическо лице от фирмата за пране на пари, а от фирмата отговориха, че се демонизира името им и ще търяст правата си в съда.

Към момента становище на кмета Йорданка Фандъкова и Столична община по скандала няма.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...