На деветия ден президентът забеляза убийството - 24novini.bg

На деветия ден президентът забеляза убийството

Двеет дни след убийството на Виктория Маринова държавнитя глава най-после каза какво мисли за него Двеет дни след убийството на Виктория Маринова държавнитя глава най-после каза какво мисли за него
14.10.2018 | 15:00
(0 гласа)

Румен Радев изрази очакване извършителят на убийството на Виктория Маринова да понесе цялата тежест на закона, съобщи БНР. Това се случи на деветия ден от убийството, през което време държавният глава избра да мълчи по казуса, по който веднага реагираха и шефът на ЕК, и генералният секретар на ООН, и водещи световни медии, и Репортери без граници, и еврокомисари, и цяла Европа.

 

 

Мълчанието на политиците у нас при жестокото убийство на български журналист, независимо от мотивите за престъплението, породи съмнения в обществото доколко властта е способна да прояви емпатия, обикновено съчувствие. И да защити върховенството на правото и живота на всяка българска жена, на всеки гражданин.

Липсата на реакция и от президента, и от вицепрезидента Йотова - бивш журналист, и от председателя на Народното събрание - жена, и от председателите на парламентарни комисии жени, шест от които от ГЕРБ, и от парламентарните групи в 44-то Народно събрание, от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, от десетките жени на високи постове във властта, избрани и пратени там от гражданите, хвърли сянка върху доверието на хората в човечността на властта. И основателно предизвика съмнение в интегритета, т.е. почетността, на институциите и хората, които са в тях.

Държавният глава няма как да остане настрана от съмненията на обществеността дали институциите имат нужната чувствителност към проблемите на сигурността и свободата на словото у нас, тъй като той самият обяви в началото на годината, че ще "осветява строителната площадка" на властта у нас.

И когато на "строителната площадка" стана убийство - разтърсващо с жестокостта си, и една българска жена си отиде завинаги, убита посред бял ден, се оказа, че зад "следача" президентът го няма, както обеща. Зад следача няма никой, видяхме ние.

Нормалните граждани се питат, ако най-големите медии в света пишат за убийството на журналистка у нас,

ако става дума за 20 убити жени у нас за 9 месеца,

ако властта филтрира информацията за това зверство, скрита зад удобния претекст на "тайна на разследването", а нашите президент, министри, парламент мълчат,

то у кого е проблемът - в света или в България?

Къде е правовата държава - при тях или при нас? Кои са верните ценности - техните, които ги карат да изразят остра позиция, или нашите, които ни карат да мълчим?

След 9-дневното мълчание на държавния глава доверието на хората в президента ще се увеличи ли или ще намалее? А  в ГЕРБ и управляващите?

Хората осъзнават отговора:

гражданинът е оставен сам да се оправя, както може.

На институциите, камо ли на проява на ценности от тяхна страна, не може да разчита. Те са заети да се карат кой не си е свършил работата, кой е по-корумпиран и зависим и кой прилага двойни стандарти.

Според президента Румен Радев констатацията е същата - убийството на журналиста Виктория Маринова от Русе е показало огромен дефицит на доверие между институциите вътре в страната и извън нея, смята той.

"То разкри също така, според мен, и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Затова аз очаквам от органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на нашите партньори, да покажат на света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона. Не само за Виктория Маринова, но и за бизнесмена Петър Христов, за убития данъчен служител, и за десетки други убийства и посегателства над личността на хора, чийто живот е не по-малко значим от този на Виктория Маринова", казва Радев.

Президенът Радев се обърка.

Говори за институциите, сякаш самият той не е институция. Говори за грешките на властта, сякаш самият той не е властта. Говори за двоен аршин, сякаш самият той не го приложи по случая с убитата българска жена и журналист Виктория Маринова. Случай, по който

мълча 9 дни, а на изборите обещаваше законност.

Откога върховенството на закона изисква да мълчиш пред лицето на подобно убийство, се пита човек. И дори не иска да попита лично президента - така знае отговора му. И така знае, че е следствие от дребната сметка за одобрението на всички. Мълчи, за да бъде харесван.

Отдавна четем във фейсбук, че "няма пилот в самолета". А метафората касае и Борисов, и Радев. И двамата мълчат, за да бъдат харесвани. Мълчат за корупция, за убийства, за свобода на словото, за софийските ремонти, за убитите жени.  А когато говорят, го правят така, че да бъдат одобрени.

Новото е, че президенът се отказа да отговаря за самолета. А обещаваше обратното.

Електоралната тежест на тази новина ще се измери след няколко месеца, когато ще има избори. Колкото повече те наближават, толкова повече политиците ще премълчават убийствата на жени, на мъже, на деца, на журналисти, проявите на натиск над медии, на корупция, на смърт по пътищата, на обръчи от фирми, на сделки в полза на бизнес-приятелите им. Ще мълчат, за да бъдат харесани.

Докато самолетът съвсем напусне въздушния коридор.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...