Само посланик Ема Хопкинс изрази емпатия към Борисов - 24novini.bg

Само посланик Ема Хопкинс изрази емпатия към Борисов

Ема Хопкинс също написа в профила си за убийството на българската журналистка Ема Хопкинс също написа в профила си за убийството на българската журналистка
11.10.2018 | 19:00
(0 гласа)

След вчерашната среща с посланиците и Бойко Борисов, британският посланик у нас н.пр. Ема Хопкинс изрази едно от най-споделяните становища. Тя участва в сутрешни яблок на Нова телевизия, където изрази съчувствието си към премиера Борисов по повод твърдението му, че е недоволен от медийното отазяване на убийството на Виктория Маринова. Недоволството му визираше работата на британски и други чуждестранни медии, като Борисов обяви, че този път българските били на висота.

 

Хопкинс бе в сутрешния блок на Нова телевизия, където каза следното: „Напълно съчувствам на премиера за неговото разочарование. Той се почувства сякаш България е предадена в медиите и че много прибързани изводи са извлечени от обстоятелствата около това убийство”.

 

На въпрос за отразяването на новината, направено от британската BBС, която бе една от първите, писала за престъплението и е нарицателно за точност и обективност на информацията, Хопкинс отговори: „Винаги има неточности в отразяването наред с отговорната журналистика... Нашата преса е свободна и невинаги политиците харесват това, което медиите казват. Свободната преса е свободна да каже каквото си иска”.

Ема Кпкинс разказа как при отразяването на случая "Скрипал" в британските медии също е имало неточности.

Тя повтори тезата си и за отразяването на новината от международни организации с думите, че предвид значението на медийната свобода, посегателствата над журналисти и влиянието на фалшивите новини "понякога се получава истеричен отзвук. На места отразяването на този случай беше ужасяващо, защото това, което не чухме, е, че е едно брутално сексуално престъпление срещу жена”, каза Ема Хопкинс.

Самата Ема Хопкинс на 8 октомври е написала в Туитър пост със следното съдържание, постнато и във фейсбук профила на Британското посолство у нас: "Ужасена съм от жестокото убийство на българската журналистка Виктория Маринова. Очаквам сериозно разследване на всички възможни мотиви и подвеждане под отговорност на виновните."

Днес в Нова телевизия тя обясни: „На срещата, на която бяхме поканени посланиците, получихме интересна и актуална информация за бруталното убийство на Виктория Маринова от премиера Бойко Борисов. Той сподели, че е разочарован от начина, по който беше отразен случаят в международните медии и аз споделям това негово разочарование“.

Посланик Хопкинс обаче бе единственият посланик, който след срещата отиде в телевизията или направи изобщо някакво медийно изявление, в което да разкаже за "съчувствието си към премиера Борисов" и за "споделяне на неговото разочарование". 

Другите посланици дипломатично си замълчаха и за срещата, и се въздъжаха от коментар на работата на медиите.

Тоза факт сам по себе си е показателен за функциите на публичността на посолствата на страните членки на ЕС у нас. И за това склонни ли са да ползват собствената си публчност за разпространение на тезите на българското правителство.

Някои хора биха сметнали хода на Ема Хопкинс за специфичен.

Ние самите сметнахме за специфичен хода на премиера Борисов на тази среща с посланиците, особено що се касае до заканата му да проведе сериозни разговори в ЕНП по отношение на подкрепата на България за новия кандидат за председател на ЕК. Причината за заканата му бяха реакциите на кандидатите за убийството на българската журналистка и особено на кандидата на канцлера Меркел - Манфрад Вебер, който се готви за наследник на Жан-Клод Юнкер.

Неотразимият почерк и стил на дипломация на българския премиер Борисов успя да предизвика емпатията на Британското посолство.

А ние като граждани сме свободни да говорим и за нея, и за замълчаването (след срещата) на всички останали посланици.

 

 

 

 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...