Трима български митрополити подкрепят Москва заради правило от V в. - 24novini.bg

Трима български митрополити подкрепят Москва заради правило от V в.

11.10.2018 | 20:00
(0 гласа)

Ръководството на Българската православна църква е силно разделено по отношение на спора между Вселенската и Руската партиаршии за автокефалията на Украйна. 

Това става ясно от писмо на трима митрополити, които оповестяват защо подкрепят Москва за сметка на вселенския патриарх. Преди седмица Св. Синод реши да отложи решението си и не отговори на писмото на Московския патриарх Кирил по повод „тревожната ситуация, в която се намира Православната църква в Украйна днес и действията на Константинополската патриаршия“. Вместо това те предадоха писмото на специална комисия, с което най-общо си "купиха" време за решение.

 

Днес обаче Ловчанският митополит Гавриил, Варненският и Великопреславски Йоан и Видинският Даниил обявиха в отворено писмо защо са били против решението за отлагане, като посочиха, че архиерейската им съвест ги кара да изразят публично своите съображения.

 

Докато част от аргументите им са съвременни като например, че решението на Константинопол ще доведе до повече жертви в Украйна, други се базират на старинни документи.

„133-то правило на Картагенския поместен събор от 419 г., което постановява срок от 3 години, в който е допустимо разглеждането на претенции за принадлежност на територии към юрисдикцията на даден епископ",казват например те. 

Според тримата митрополити има политическа намеса в делата на Църквата, а действията на Константинопол представляват намеса на чужда територия.

В изявлението се подчертава, че има опасност спорът между Вселенска и Московска патриаршия и прекъсването на евхаристийното общение между тях да доведе до глобално разделение на православието.

По време на последното заседание на Синода тримата миторполити се опитаха и да прокарат идеята на Москва за свикане на нов всеправославен събор, но останата част от Синода не се съгласи.

 

 

Междувременно днес стана ясно, че в следващите три седмици депутатите и Църквата ще спорят дали да забранят финансирането от чужбина или не. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...