Майките нощуваха в палатки под кабинета на Борисов (снимки) - 24novini.bg

Майките нощуваха в палатки под кабинета на Борисов (снимки)

Майките бдяха пред премиерския кабинет цяла нощ в палатковия лагер Майките бдяха пред премиерския кабинет цяла нощ в палатковия лагер
11.10.2018 | 12:30
(0 гласа)

Рано тази сутрин палатковият лагер на протестиращите майки на деца с увреждания на столичния бул. „Дондуков” се премести на тротоара пред Министерския съвет. Движението по булеварда беше пуснато около 8:30 ч. тази сутрин, но майките прекараха нощта в бдение, а десетките им палатки заеха пространството под кабинета на премиера Борисов.

 

На площада пред Министерския съвет пратестиращите запалиха кръст от свещи в памет на убитата Виктория Маринова.

Снимка: Булофото

Целта на майките беше да посрещнат премиера Бойко Борисов тази сутрин. Около 10 ч. те доброволно събраха палатките. Нямаше напрежение.

 

Снимка: Булфото

След 22 ч. снощи обаче полицията е съставила предупредителни актове за нарушаване на обществения ред на майките на деца с увреждания, съобщи bTV.

Майките настояват до 19 октомври да бъдат внесени в парламента двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ, които властта и правителството на Бойко Борисов им обещава от самия първи ден на палатковия им лагер пред парламента, който беше 1 юни.

Снимка: Булфото

Пети месец законите не са станали факт, въпреки десетките срещи и часове прекарани в работни групи, дискусии и консултации с министри и експерти, казаха те.

За 2019 г. ще бъдат предвидени 150 млн. лв. повече за хората с увреждания, но майките не искат да се дават "на калпак", както досега, и без никакъв контрол, а според индивидуална оценка на нуждите на всеки човек с увреждания, независимо дали е дете или възрастен.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...