Депутатите гледат днес промените в Закона за вероизповеданията - 24novini.bg

Депутатите гледат днес промените в Закона за вероизповеданията

11.10.2018 | 08:45
(0 гласа)

Депутатите ще разгледат днес на първо четене Закона за вероизповеданията. 

Ще се обсъдят два законопроекта - един, внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС, и друг от група депутати от "Обединените патриоти".

Предлага се държавна субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Според официалното преброяване този праг прескачат само православието и ислямът. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лв. от държавата, но не повече от 15 млн. лв. за вероизповедание.

Предлага се още заплатите на свещениците и ходжите да бъдат приравнени с тези на учителите.

В същото време обаче, въпреки преференциите, които получава от държавата, Българската православна църква се опълчи срещу част от предлаганите поправки, а именно да бъде публично финансирането им. Те натсояват дарителите да остават анонимни и да не предават отчети на Сметната палата, както и да не публикуват информация за разходите си. 

 

Остава да се види дали депутатите все пка ще удържат да няма финансиране на вероизповеданията от чужбина. Предстои да се види, ако и тази отстъпка бъде направена на Синода, дали президентът Румен Радев, който посочва чуждестранното влияне върху мюсюлманското вероизповедание като зпалаха за националната сигурност дали няма да наложи вето. 

 

 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...