Борисов говори пред ООН за мира и благоденствието - 24novini.bg

Борисов говори пред ООН за мира и благоденствието

28.09.2018 | 19:40
(0 гласа)

Да гарантираме мира и благоденствието в света е основната ни задача. Това може да стане с мир и хуманност, заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в реч по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН.

 

Миграционните потоци и бежанските кризи са глобален феномен, незаконната миграция е сериозно предизвикателство пред нашите общества. Необходимо е сътрудничество между всички държави, за да се гарантира сигурността на границите, каза Борисов. Той изрази своята увереността, че с усилията на всички държави-членки тази цел може да бъде постигната. Моята страна може да служи за пример в постигането на мир и устойчиво развитие, обяви Борисов.

 

Тази година основната тема на Общия политически дебат на ООН е „Глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, справедливи и устойчиви общества". Премиерът призива за удвояване на съвместните усилия за мир и стабилност в Украйна, говори за борбата с тероризма и необходимостта от превенция на младите от радикализиране,за миграционните процеси като глобален проблем, за ролята на Западните Балкани, българското председателство на Съвета на Европейския същз, действията на правоохранителните органи в борбата с наркотрафика, войните, миграцията, българските евреи.

Моментът наистина е исторически, точно затова ние трябва да ги подкрепим (бел.ред. държавите от Западните Балкани) в стремежа им да направят новия избор за държавата си. Две други съседни на нас страни са изправени пред много трудна дилема. Ние подкрепяме диалога между Белград и Прищина, приветстваме стремежа им към нормализиране на двустранните отношения с посредничеството на ЕС. В същото време считаме, че на този етап евентуално прекрояване на границите, по принцип ние сме против прекрояване на граници, не е работещо решение.

 

Както виждате обстановката в тази част на Европа е твърде динамична и наситена с важни събития, те ще предопределят посоката на развитие на региона за много, много години напред, а с това и в голяма степен и състоянието на целия Европейски съюз.

Премиерът припомни, че българското европредседателство е работило за присъединяване на Западните Балкани към ЕС.

Говорейки за мира Борисов обяви, че България се гордее, че в този период беше приет мандатът на ЕС за започване на преговори със сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн.

Той обяви, че в този момент в страната се провежда акция по задържането на "стотици тонове хероин".

 

По всяка вероятност Борисов говори за задържан наркотик на граничен пункт "Капитан Андреево", където по-рано бяха задържани над 500 кг хероин в 12 палета в тежкотоварни камиони. Превозните средства били спрени на влизане в България. Пътували от Иран към Австрия и били управлявани от ирански граждани. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...