Официално: след 23 часа - тишина - 24novini.bg

Официално: след 23 часа - тишина

Край - Валери Симеонов забрани Край - Валери Симеонов забрани
12.07.2018 | 14:23
(1 глас)

Между 23.00 и 8.00 часа /вместо до 7.00 часа, както досега/ се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти. Това е разписано в приетия днес Закон за защита от шума в околната среда.

Законопроектът е внесен от вицепремиера Валери Симеонов и правителството и днес мина на второ четене. 

Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители – ГЕРБ, Обединени патриоти и голяма част от БСП. 17 души от ДПС бяха „против“. 

Ограничеинята не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия.

Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня си остава задължение на РЗИ.

Санкциите за нарушителите се удвояват.

Въвежда се изискване озвучаването на открито да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че то да не е по-високо от нормативно определените гранични стойности.

 

Валери Симеонов заяви, че досегашната нормативна уредба не предпазва хората от вредното влияние на шума върху човешкия организъм. Според него над 40 на сто от българчетата са с увреждания на слуховия апарат.

Ограниченията важат и за курортите.

Прочетена 278 пъти
0
0
0
s2smodern
Елена Кирилова

Завършила Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Водещ редактор на нюзрума на Канал 1 в БНТ.  

Работила е като журналист в "24 часа" и "Монитор".

Още информация
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...