По-ниският ДДС няма да намали цените в заведенията - 24novini.bg

По-ниският ДДС няма да намали цените в заведенията

Ресторантите няма да намалят цените, въпреки намаленото ДДС Ресторантите няма да намалят цените, въпреки намаленото ДДС
26.05.2020 | 11:00
(0 гласа)

"За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите".


Това коментира пред БНР Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна

и преподавател в тамошния Икономически университет.

Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере той.

"Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира

Въпреки че в този сектор са най-ниските декларирани доходи в България, Каракашев обясни, че работната заплата е сериозно перо от разходите. "Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече.

Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа

има специфично диференцирани ставки за ресторантите",

обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.

Каракашев прогнозира изключително труден сезон. Само 40% от заведенията в момента са отворили,

но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочи той. Както е известно, към настоящия момент работят само терасите на открито, но от правителството обещаха скоро да се помисли и за затворените части на ресторантите. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, коментира Каракашев.

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми,

които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота", обясни ресторантьорът. Той изброи поскъпването на стоките, водата, тока, нарастването на заплатите и осигуровките, въвеждането на "нови такси и задължителни абонаменти". "В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици", коментира Каракашев.

0
0
0
s2smodern
Още информация
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...