ОЛАФ оповести схема за източване на 10 млн. евро от наши фермери - 24novini.bg

ОЛАФ оповести схема за източване на 10 млн. евро от наши фермери

ОЛАФ публикува доклад з азлоупотреби с европейски средства на български фирми ОЛАФ публикува доклад з азлоупотреби с европейски средства на български фирми
04.09.2019 | 09:58
(0 гласа)

Български фермери са източили с измами около 10 млн. евро от европейските фондове през 2018 г., сочи доклад на Европейската служба за борба с измамите с евросредства (ОЛАФ) за дейността ѝ през 2018 г., публикуван във вторник.

 


В него се посочва, че български селскостопански дружества, които вече са достигнали въведения от 2015 г. таван за получаване на европейски субсидии, регистрират нови – привидно независими дружества, за да получават още средства от Евросъюза.

 

При измамната схема тези свързани с достигналите лимитите фирми са регистрирани често на същия адрес като на създалия ги оператор.

Те имат общи кредитори, гаранти и доставчици, пише "Медиапул".

Според ОЛАФ загубите в тези случаи за европейския бюджет са били около 10 млн. евро, но измамата ощетява и местното земеделие, тъй като ограничава конкуренцията, спира инициативността в сектора и възпрепятства селскостопанския ръст на страната.

В доклада не се посочва кои са замесените в схемата дружества и какво ще се предприеме срещу тях.

Очаква се от следващата година с подобни казуси да започне да се занимава европейската прокуратура.

Това е вторият сериозен случай на установена от ОЛАФ измама в България с европейски средства за земеделието.

През 2007 г. съвместна акция на българската, германската и швейцарската прокуратура по сигнал на ОЛАФ разби схема , по която

български фирми са източили 7.5 млн. евро.

Чрез фалшиви документи бяха внасяни у нас стари селскостопански машини, но представяни за нови и плащани с пари по предприсъединителната програма САПАРД.

От доклада на ОЛАФ става ясно, че сигналите за измами в България са подавани основно от частния сектор –

от 46 общо сигнала за годината едва три са дошли от държавния сектор, пише Медиапул.

През миналата година ОЛАФ е приключил 167 разследвания на измами, препоръчал е възстановяване на 371 млн. евро неправомерно ползвани средства в европейския бюджет и е започнал 219 нови разследвания.

0
0
0
s2smodern
Още информация
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...