Работници от Винпром Карнобат излязоха на протест - 24novini.bg

Работници от Винпром Карнобат излязоха на протест

22.09.2018 | 10:30
(0 гласа)

Стотици работници излязоха на протест пред заводите на Винпром Карнобат и днес. Те се събраха, за да изразят недоволството си от затварянето на обектите като блокираха близката линия на влака. Протест имаше и късно вчера. 

 

Докарани са организирано с автобуси, но казват, че са отишли на протеста по свое желание, съобщава бТВ.

 

Припомняме, че вчера Агенция „Митници" запечата данъчните складове за производство на алкохолни напитки в района на Карнобат, свързани с Миню Стайков. При проверка на митничарите са констатирани редица нарушения по Закона акцизите и данъчните складове. За да бъдат събрани доказателства, от Агенция „Митници” затваря обектите за първоначален срок от 48 часа, който може да бъде удължен.

Запечатани са три фабрики за производство и бутилиране на алкохол – две в село Церковски и една в съседното село Венец. В тях по изчисления на компанията, заедно със заетите по кампанията за прибиране на гроздето, работят между 2 и 3 хиляди души.

Притесненията ни са от това, че загубваме прехраната си. Тези хора тук имат ученици, имат студенти. Искаме да знаем по чие разпореждане от вчера складовете на Винпром „Карнобат” и „Сис Индустрис” бяха запечатани. Питайки вчера представителите на Агенция „Митници”, на нас ни казаха, че по устна заповед се запечатва от най-високо ниво. Искаме да знаем кое е това най-високо ниво, коментират протестиращите.

 

Според търговския директор Емил Пилев в гроздоберна кампания, пред завода има 200 тона грозде и 4000 тона грозде само от собствени лозя, които не са прибрани.

Хората в региона се притесняват, че с действията си от агенция „Митници“ ще провалят цялата кампания по гроздобера, тъй като много от хората, отглеждащи грозде в региона, го продават именно на Винпрома.

Тази година гроздето не е много, а цената е малко по-висока от миналата година като сорт мерло се продава между 1 лв и 1,50лв., докато миналата година можеше да се намери и за 0,80 лв. Ако стопаните бъдат притиснати от удължаване на срока на затваряне на Винпрома, те ще трябва да продадат реколтата на много по-ниска цена, само за да не се скапе гроздето. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...