Потенциалните инвеститори в АЕЦ Белене се притесняват от политическия риск - 24novini.bg

Потенциалните инвеститори в АЕЦ Белене се притесняват от политическия риск

03.09.2018 | 20:28
(0 гласа)

Потенциалните инвеститори за АЕЦ Белене се притесняват повече от политическия риск, отколкото от липсата на държавни гаранции за проекта.

 

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев пред БНР.

 

Той обяви, че освен досега известния интерес от страна на китайски и руски инвеститори, към АЕЦ "Белене" има интерес и от корейци.

Преговорите са на доста начално ниво. Идваха и Корейската държавна асоциация, която отговаря за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде обявена процедурата, тогава вече сигурно ще дойдат повече, посочи той.

Компаниите се опасяват, че ако се включат в изграждането като инвеститор или като акционер, след време някой друг може да ги спре и да бъдат направени едни разходи… Но като говорим за държавни гаранции, ние говорим за държавни гаранции относно цената на електрическата енергия. По други начини могат да бъдат подпомагане тези инвеститори, а после във всички случаи държавата ще има регулираща и стопираща квота, добави Илиев.

 

Към момента разходите на НЕК по проекта за АЕЦ Белене, които са около милион на година, не са признати в цената на електрическата енергия и грижата за проекта става за сметка на част от печалбата на НЕК, подчерта той и изрази надежда строителството скоро да започне.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...