Българският клон на Олимпик не е плащал в Гаранционния на Кипър - 24novini.bg

Българският клон на Олимпик не е плащал в Гаранционния на Кипър

Застахователят "Олимпик" не е плащал вноски в Кипърския застрахователен фонд, но фондът ще плати на посрадалите при злополуки у нас Застахователят "Олимпик" не е плащал вноски в Кипърския застрахователен фонд, но фондът ще плати на посрадалите при злополуки у нас
24.08.2018 | 17:00
(0 гласа)

Българският клон на фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд, заяви в интервю за БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на Кипърския Фонд за автомобилно застраховане.

На въпрос дали българският клон на „Олимпик”, като част от регистрираната в Кипър компания, е привеждал вноски там, Папахристодулу отговори:„Аз ви казвам – българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно”.

"Кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на ”Олимпик” и сключените от нея застрахователни договори. Тези негови задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които той е страна", каза Папахристодулу.

Той потвърди, че има споразумения с гаранционния фонд на България и има задължение да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, "но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици“, уточни той.

Кипърският гаранционен фонд се финансира с 5% такса върху застрахователните премии за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и които сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в Кипър.

„Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила”, подчерта генералният мениджър на фонда.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...