Над 2,2 млн. българи са бедни, 2300 лв. месечно са нужни на семейство - 24novini.bg

Над 2,2 млн. българи са бедни, 2300 лв. месечно са нужни на семейство

По 590 лева на човек са нужни за издръжка на месец и над 2300 лв. месечно - на семейство По 590 лева на човек са нужни за издръжка на месец и над 2300 лв. месечно - на семейство
02.08.2018 | 17:22
(0 гласа)

Над 2 милиона и 200 хиляди души у нас продължават да живеят в бедност, показват данните на КНСБ, обявени днес. Две трети от българите получават под средната заплата за страната, казват още от синдикатите и алармират, че бедността застрашава сигурността в страната.

 

Въпреки че икономиката отбелязва устойчив ръст, едва 1 млн. и 800 хиляди души получават заплата над средната за страната, алармират синдикатите.

 

За издръжката на едно четиричленно семейство са необходими най-малко 2361 лева или по 590 лева на човек. Това на практика не се случва и месечният недостиг е близо 321 лева. Тези пари не са достатъчни на хората, за да покриват всичките си сметки.

Една от основните причини за този недостиг е увеличението както на хранителните, така и на нехранителните стоки през миналата година с процент по-нисък от 4 на сто.

Това, което също така отбелязват от КНСБ, е че продължава тенденцията да има голяма разлика в различните области на страната.

Така например в Благоевград, Видин и Кюстендил все още хората получават едва 50 % от необходимите средства за издръжка на живот. Същото важи за Северозапдна и Североизточна България.

Друга тенденция, която се откроява е, че заплатите на хората, които имат най-високи доходи, нарастват по-бързо от тези, които имат най-ниски. Това кара по-бедните да пестят основно от здравеопазване и образование.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...