Утре ЕК представя визията си за бюджета след 2020г. - 24novini.bg

Утре ЕК представя визията си за бюджета след 2020г.

01.05.2018 | 11:10
(0 гласа)

Утре Европейската комиси ще представи бюджетната рамка за периода 2021-2027 година.

 

Два са основните въпроси, заради които всички са вперили поглед в Брюксел - ще продължи ли кохезионната политика и ще има ли нови условия за достъп до еврофондовете. 

 

Според германския вестник „Билд", новият бюджет на ЕС ще е предизвикателство към някои своенравни държави-членки.

„Ако има сериозни спънки по отношение на принципите на правовата държава, разделението на властите и солидарността, занапред Брюксел ще плаща по-малко пари - такива са плановете на Еврокомисията, които ще бъдат представени в сряда", пише изданието и цитира еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова, според която изплащането на европейски помощи ще бъде обвързано с функционирането на правовата държава.

"Билд" пише, че това ще засегне държави като Полша, Унгария, Словакия и Чехия, но вероятно и България и Румъния, които все още имат мониторинг за корупцията и правосъдната система.

Изданието описва източноевропейските страни като "наркозависими" от европейските финанси. Според вестника предложението се приема добре от големите донори - Германия и Франция. 

 

 

„Скоро няма да ги има онези 13 милиарда от британската вноска. Същевременно обаче ще се харчат повече пари за защита на общите граници, за интеграция на мигрантите и за борба срещу младежката безработица в южната част на ЕС. А това означава, че в момента ЕС се намира във финансов цугцванг", коментира "Билд".

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...