Пет пъти по-големи заплати в IT-сектора спрямо ресторантите - 24novini.bg

Пет пъти по-големи заплати в IT-сектора спрямо ресторантите

Председателят на КНСБ Пламен Димитров посои над 5 пъти разлика в заплатите на ресторантьорите и IT специалистите Председателят на КНСБ Пламен Димитров посои над 5 пъти разлика в заплатите на ресторантьорите и IT специалистите
30.04.2018 | 17:17
(1 глас)

Над 5 пъти по-висока е заплатата на работещите в сферата на информационните технологии в сравнение с ресторантьорите и хотелите, показват данните от доклад на КНСБ за доходите.

През 2017-та година с най-ниски заплати са били заетите в ресторантьорството - 580 лв., а с най-високи - специалистите в IT-сектора - 3150 лв.

Със 115 лева се е увеличила работната заплата през миналата година, съобщи Пламен Димитров, председател на КНСБ, но напомни, че работната заплата изостава между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки на ЕС и с около 2 пъти спрямо новите.

От Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ съобщиха, че "в момента компенсацията на 1 отработен час в България е 5,1 евро при 23,1 евро средно за ЕС, т.е. има номинална разлика от 4,5 пъти.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че „има много сива икономика и сиви плащания. Това, което се произвежда в този сектор, очевидно не се разпределя справедливо и добавената стойност наистина е много ниска.“

У нас разликата в средната заплата на най-ниско и най-високо платените работници е близо 5 пъти и половина, посочи Пламен Димитров.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...