30 или 48 лв. втора пенсия? Фондовете в спор с министър на Борисов - 24novini.bg

30 или 48 лв. втора пенсия? Фондовете в спор с министър на Борисов

Правителството на Борисов и пенсионните фондове не могат да се разберат колко ще е втората пенсия Правителството на Борисов и пенсионните фондове не могат да се разберат колко ще е втората пенсия
16.04.2018 | 13:01
(1 глас)

Минималната втора пенсия на осигуряващите се в Универсални пенсионни фондове ще е поне 48 лева. Не мога да отговоря на какво се дължат изчисленията на социалното министерство, че щяла да е под 30 лева.

 

Това заяви Даниела Петкова, член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в ефира на телевизия "Блумбърг".

 

„Има огромно противоречие със самата концепция за под 30 лева втора пенсия. Според нея минималният размер на пенсията, който дружествата трябва да плащат, е не по-малко от 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Всички се объркахме колко е тази минимална пенсия, но според мен е около 240 лева. 20% от 240 лева са 48 лева. Как така ние ще плащаме под 30 лева аз не разбирам. Затова казвам, че има противоречие. Да вземат да се коригират“, поиска Петкова.

Тя обясни, че първите, които ще придобият право да получават втора пенсия, са родените между 31 декември 1959 и 1965. Това са най-възрастните клиенти на универсалните фондове, които първи придобиват право за пенсия, съгласно условията за пенсиониране изобщо в България.

Според нея объркването в сметките на държавата и пенсионните фондове произтича от капиталовия характер на схемата, а именно – хората, които не са се осигурявали през всички тези години, няма как да получават пенсия.

„Те имат някаква натрупана сума, която е недостатъчна за този минимален размер на пенсията. Поради това на тях просто ще им бъдат възстановени натрупаните суми в тяхната индивидуална партида толкова, колкото са.

Тези, които ще получават минимална пенсия обаче, стартираме от минимум 48 лева и нагоре. Така че средните пенсии, които ще плащаме нямат нищо общо с тези 30 лева“, посочи Петкова.

Времето е факторът, който влияе най-много върху размера на натрупаните суми за втора пенсия. Не е доходността, не е вноската, а времето, каза още тя.

„През 2000 г., когато се прие законодателството за втория пенсионен стълб, бяха поставени цели за неговото съществуване и те естествено бяха дългосрочни, както е характерно за пенсионното осигуряване.

Накратко, 40 години след старта на първите вноски през 2002, спестяванията с определения от закона размер на вноска да достигнат до размер на пенсията 20% от осигурителния доход на лицето преди да се пенсионира.

Стартираме през 2021 – след 20 години осигуряване, половината от периода“, уточни Даниела Петкова. По думите ѝ капиталовите схеми са характерни с това, че във всеки момент може да се изплащат пенсии. „Не е в това въпросът. Защото всеки има индивидуална партида, вътре са неговите спестявания, те са негова собственост. Въпросът е как от само 5% вноска да се достигне до 20% от последния осигурителен доход на лицето преди да се пенсионира. 5% в момента са около 40 лева, а 20% от сегашния осигурителен доход са около 160 лева. Времето, което ни е определено, е 40 години, но сме в състояние да стартираме изплащане и след 20 години“, поясни тя.

Петкова потвърди, че калкулациите до момента показват, че се достигат 10%. „Но не за всички. Никога не е било предвидено да бъде за всички. Предвидено е да се достигне до такъв размер на пенсията при тези, които за 20 години имат вноска всеки месец“, каза още Петкова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...