Радев обвини БНТ в необективност - 24novini.bg

Радев обвини БНТ в необективност

Румен Радев обвини БНТ в необективност Румен Радев обвини БНТ в необективност
02.07.2020 | 20:00
(0 гласа)

Прессекретариатът на държавния глава Румен Радев обвини БНТ, че не отразява цялата позиция на държавния глава и я интерпретира "манипулативно и с внушения".

 

 

Според президентството  в новинарските емисии на "По света и у нас" от 20.00 и 23.00 на 30 юни е

"направено сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти на журналистиката, чрез на практика едностранното отразяване на медийни публикации на прокуратурата". 

Става въпрос за репортажите около разследването на прокуратурата за комуникацията на президентския секретар Пламен Узунов с бизнесмена Пламен Бобоков. 

От президентството посочват, че отсъства позицията, че в "президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилването на лицето Петър Ненов". На 30 юни прокуратурата разпространи още една част от комуникацията на бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

В нея се обсъжда осъден в Румъния българин, който се опитва да си издейства помилване от президентската институция.  Позицията на президентството е формулирана като право на отговор. От БНТ обаче не приемат "забележката" и твърдят, че винаги са се старали да представят двете гледни точки по един случай.

"В централната емисия както чатовете, разпространени от прокуратурата, така и основната част от президенската позиция са представени графично.

В предишния ден, в подробен, дълъг репортаж, също бе отразена позицията на президента по време на негово посещение в страна, а информацията от прокуратурата тогава беше сведена до секунди", посочват от БНТ. "Всеки ден редакционният екип на БНТ има свободата да избира реда и начина на представяне на новините, воден единствено от професионалните си критерии. Затова не бихме желали да бъдем въвличани в напрежение между други държавни институции".

Пред dnevnik.bg генералният директор на телевизията Емил Кошлуков коментира, че "не може политици и институции да се месят в редакционното съдържание на обществената медия". 

"От президентството казват, че не е пуснат абзац от позицията им, но ако президентът, министър-председателят и председателят на парламента започнат да ни диктуват какво точно трябва да пускаме от думите им, ние се превръщаме в пресцентър, не в телевизия. Всеки репортер и редактор, когато предава материала си, прави обобщение, а не чете декларацията на когото и да е" , посочи Кошлуков.

Точно такава принципна позиция се очаква от директора на която и да е медия, още повече обществена. Проблемът е, че Емил Кошлуков се придържа към тази позиция само когато му изнася, както в случая с президента, докато в други ситуации – например с водещия на "Общество и култура" Горан Благоев – използва недоволството на една институция (Светият синод ), за да се опита да отстрани неудобния на властите водещ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...