200 вида минимални заплати от догодина - 24novini.bg

200 вида минимални заплати от догодина

От догодина влизат в сила около 200 вида минимални запалти по отделните сектори От догодина влизат в сила около 200 вида минимални запалти по отделните сектори
23.06.2020 | 18:33
(0 гласа)

Около 200 минимални заплати ще бъдат договорени всяка година според професията от догодина. Те ще са над общата за страната, която тази година е 610 лв. и ще бъдат в 3 категории персонал и в 70 професии и професионални дейности.

Преговорите за новите минимални заплати се очаква да започнат още следващия месец,

след като миналата седмица се сключи тристранно споразумение между държавата, синдикати и бизнес.

Над нея вече ще се определят останалите минимални заплати, които ще са и според икономическата дейност, които в момента са между 60 и 70. Освен това те ще се договарят по 3 категории персонал - ниско-, средно- и висококвалифициран.

“Тази минимална заплата, за която говорим не е тази от 610 лева, макар че и тя ще остане от следващата година и тя ще бъде плод на национални преговори, където и правителството ще участва. Докато за минималните заплати по отрасли, за които говорим, правителството не участва. Така че бизнесът и синдикатите ще се договарят”, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров пред бТВ.

 

Те ще дадат старта на всеки един човек съгласно неговата професия и квалификация - за да знае за колко минимално да се пазари, когато постъпва на работа в дадено предприятие, каза още той. Минимални работни заплати по категории пък залегнаха за първи път през февруари в метало- индустрията.

Така за инженери в сектора тя вече 950 лв. За квалифицирани работници в производството на машини и оборудване и леене на метали минималното възнаграждение е 790 лв.

Хората, които изработват метални изделия, пък не могат да получават по-малко от 760 лв.

 

Между 730 и 820 лв. е минималната заплата в категорията оператори на машини в различните сектори.

И сега в отделните сектори има по-високи заплати. Синдикатът на българските учители договори 360 млн. лв. за увеличаване на работните заплати на педагогическите специалисти от 1 януари 2021 г.

Към 800 лв. е и минималната заплата в миньорския сектор.

“Но няма договорка колко да получава един инженер в една мина”, даде за пример Пламен Димитров. Най-висока средната брутна работна заплата е в сферата на информационните технологии - 3353 лева, на финансовите дейности - 2198 лева, а в селското стопанство в момента е 949 лева. Правителството, работодателите и синдикатите подписаха споразумение за реформи в 40 сектора. Едно от предложенията е нова формула за минимална заплата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...