С над 40 % са се сринали приходите на общините - 24novini.bg

С над 40 % са се сринали приходите на общините

Над 40 % срив на приходите на общините, прогнозата е тревожна Над 40 % срив на приходите на общините, прогнозата е тревожна
27.05.2020 | 09:16
(0 гласа)

Общинските приходи са намалели с повече от 40% само за периода март - април 2020 г. Това сочат данните от проучване сред общините, проведено от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), за тенденциите и степента на отражение на кризата с COVID - 19 върху общинските бюджети.

 

 

Обект на изследването са отчетните данни за собствените приходи на общините, както и направените разходи за периода, в точа число и непредвидените, свързани с въведените противоепидемични мерки.

Проучването обхваща периода 01 март – 30 април 2020 г. и прави съпоставка на данните спрямо същия период на 2019 г.

Избраният подход за анализ съществено се различава с подхода за оценка на изпълнението на собствените приходи на общините, прилаган от Министерство на финансите, чийто прочит на данните, с натрупване от 1 януари до 30 април е публикуван на сайта на ведомството.

В проучването на НСОРБ се включиха 82% от общините или 217 от 265.

На базата на предоставените данни, са изследвани и измененията за 2020, спрямо предходната година в: уточнения годишен план към края на м. февруари и съответно към края на месец април; отчета за собствените приходи и разходите за местни дейности и дофинансирането към същите отчетни периоди, както и допълнителна информация за оценките на очакваното им изпълнение към края на м. май 2020, спрямо отчетените към същата дата на миналата година.

На общините бе предоставена възможност да систематизират и остойностят допълнителните (нови и непланирани) разходи, направени във връзка с обявеното извънредно положение. В него се открояват следните основни тенденции:

Постъпленията от собствени приходи на общините за периода 1 март – 31 април 2020 г.

намаляват спрямо същия период на предходната година с 41%,

като при данъчните приходи този срив е с 45%. Това намаление на постъпленията е почти наполовина, спрямо отчетените собствени приходи за същия двумесечен период на предходната година, като най-засегнати са големите общини – областни центрове, при които този спад е средно с 44-46%.

При използване на най-популярния подход за оценка на изпълнението - с натрупване от началото на годината към определена дата, който прилага МФ, процентът на намаление на постъпленията от собствени приходи на общините в края на м. април е 24% спад. „Загубите“ на собствени приходи за периода март-април 2020 г., спрямо същия период на предходната година, са надвишават 159 млн. лв.

Прогнозираното свиване на планираните годишни постъпления е с 11%.

Според експертни оценки към края на м. май т.г. тези „загуби” се очаква да надхвърлят 200 млн. лв.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...