Държавата натисна Лукойл с лицензи и камери - 24novini.bg

Държавата натисна Лукойл с лицензи и камери

Държавата натисна Лукойл и ги накара да слагат камери на складовете си Държавата натисна Лукойл и ги накара да слагат камери на складовете си
08.05.2020 | 11:00
(0 гласа)

„Лукойл България“ ще трябва да отдели и лицензира като отделни данъчни складове шестте си бази, свързани с нефтопровода. Всеки един от тях трябва да има отделна банкова гаранция, както и да бъде снабден с измервателни уреди и видеонаблюдение.

 

 

Това гласуваха а първо четене вчера следобед депутатите от правната комисия.

Те се събраха извънредно заради промените в Закона за здравето, с които се отменя извънредното положение след 12 май. В преходните и заключителните разпоредби на здравния закон обаче финансовото министерство е вкарало промени и в закона за акцизите и данъчните складове.

В момента по нефтопровода на търговеца на едро и дребно „Лукойл България“, който тръгва от рафинерията и стига до София, има шест бази, но те се водят като един данъчен склад. Законовата промяна за обособяването им като отделни данъчни складове не е съпътствана с мотиви, но от лаконичните обяснения на зам.-финансовия министър Росица Велкова в правната комисия в парламента, стана ясно, че целта е затягане на контрола.

Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа обаче е напълно реална заради готвените промени,

свързани с данъчните складове, предупреди в интервю за БНР генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев.

От Българската петролна и газова асоциация също реагираха остро и призоваха правителството да изтегли текстовете.

„Тези промени нямат нищо общо със закона за здравето. Те не са обсъждани с бранша“, посочват от асоциацията.

Ако текстът бъде гласуван и на второ четене,

„Лукойл България“ ще има срок от един месец да подаде заявления за нови лицензи пред Агенция Митници.

От Българска стопанска камара (БСК) също изразиха несъгласие с начина, по който се променя Законът за акцизите и данъчните складове.

Петролният бранш е недоволен и от друга промяна, вкрана в преходните и заключителните разпоредби на закона за здравето – този път е чрез закона за корпоративното подоходно облагане. С нея се предвижда ускорено монтиране на

камери за 24-часово видеонаблюдение във всички акцизни складове за горива в страната.

„С около три месеца се съкращава действащият срок за въвеждане на видеонаблюдението, т.е. до есента“, посочиха от асоциацията. И напомнят, че в момента пазарът на горива търпи огромни загуби заради постоянно падащи обороти и поевтиняване на петролните продукти. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...