Доходността на пенсионните фондове падна с минус 7-9 процента - 24novini.bg

Доходността на пенсионните фондове падна с минус 7-9 процента

Доходността на частните пенсионни фондове се срина с минус 7- минус 9 процента Доходността на частните пенсионни фондове се срина с минус 7- минус 9 процента
21.04.2020 | 20:00
(0 гласа)

До минус 7-минус 9 процента е сривът в доходността на частните пенсионни фондове за първите три месеца на годината, съобщи пред Би Ти Ви Даниела Петкова, шеф на най-голямото дружество на пазара "Доверие" и член на управата на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

 

На 2-годишна база загубата не изглежда толкова значителна - минус 1.27.

Фондовете в други европейски държави се справят значително по-лошо, посочи Петкова. Тя даде няколко примера - в Ирландия са на минус 15% на годишна база, в Испания доходността е минус 8-минус 15, в Норвегия е минус 13, в Дания - минус 10.

Снимка: КФН

Това не е загуба, просто намалява натрупаната преди това положителна доходност, коментира Даниела Петкова.

Според нея възстановяването е започнало веднага след оповестяването на трилиони за балансиране на икономиките и към момента фондовете са възвърнали позициите си докъм минус 3-4%. От миналата година се подготвяме с по-консервативни портфейли заради очакванията за криза, през последния месец също успяваме много бързо да преструктурираме инвестициите си, готови сме за всички сценарии, посочи Петкова.

Справка в статистиката на Комисията за финансов надзор показва, че

доходността при универсалните фондове за последните 60 работни дни (23 януари-16 април) е спаднала до минус 8.32%

(за "Ен Ен УПФ"), като най-добър резултат има "ЦКБ-Сила" - минус 3.32%. В тази статистика продължава да се наблюдава задълбочаващ се спад заради изместването на наблюдавания период по-близо към кризата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...