Министър се скара на магазините да не вдигат цените - 24novini.bg

Министър се скара на магазините да не вдигат цените

Магазините да не вдигат цените на храните, предупреди министър Танева Магазините да не вдигат цените на храните, предупреди министър Танева
08.04.2020 | 12:54
(0 гласа)

Министерство на земеделието, храните и горите обяви в прессъобщение, че търговските вериги манипулативно заплашват с увеличение на цените.

 

 

До размяна на становища чрез медиите се стигна заради неоповестен публично проект за министерско постановление, с което големите

хранителни магазини се задължават да обособят пространства специално за стоки,

произведени в България и то в радиус от 200 км от съответния областен център.

Танева предупреди магазинните вериги, че следи ценообразуването и ще предприеме мерки,

ако цените на българските хранителни стоки необосновано нараснат.

Идеята е мярката да се въведе с постановление на Министерския съвет, а не със закон, каквито идеи имаше в предходни години, е мотивирана с извънредното положение в страната.

Какво предвижда проектът, според документа, с който "Дневник" написа, че разполага, и какво е становището на Сдружението за модерна търговия, обединяващо големите търговски вериги, четете тук.

Оценката им е, че най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България,

а освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават в търговските вериги.

"Притискането" на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги, смятат търговците.

В 21.54 ч. на редакционната поща на "Дневник" е получено становището на министерството. В него се разяснява, че проектът на нормативен акт е бил изпратен за становище на всички заинтересовани като преди това ведомството се е опитвало да стимулира

Сдружението за модерна търговия да подкрепи доброволно българското производство.

След като разговорите не довели до "никакви действия и разбиране от страна на частните оператори", се наложило идеите да бъдат оформени в нормативен акт. Министерството уверява, че "с него не се въвеждат регулации в дейността на частните оператори, а само задължава обектите да предлагат продукцията на местни български производители".

Според ведомството, ръководено от Десислава Танева, позицията на Сдружението за модерна търговия, разпространена в медиите, е манипулативна по отношение на заплахите за покачване на цените. По никакъв начин обособяването на площи, специално определени за български продукти не би могло да бъде намеса в прилаганите модели на търговските вериги, още по-малко фактор за нарастване на цените на стоките, смятат в министерството.

Ведомството уверява, че действията му са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители запазване на поминъка им, особено след като те не могат да пласират продукцията си чрез ресторантите и хотелите.

Чрез монополното си положение на пазара в България, търговските вериги могат да помогнат за съхраняването на българските земеделски производители, а не да злоупотребяват с тяхната ниска организираност и недостатъчна логистична подготвеност, е становището на агроведомството.

То предупреждава, че следи ценовото равнище на основните хранителни стоки, и ако сметне, че има необосновано повишаване на цените на българското производство, е в правото си да предприеме съответните мерки, без да ги конкретизира.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...