Депутатите с 4300 лв. основна заплата, премиер и президент - с поне 8000 лв. - 24novini.bg

Депутатите с 4300 лв. основна заплата, премиер и президент - с поне 8000 лв.

Депутати, премиер, министри, президент - със заплати от 5000 до 11 хил. лв. Депутати, премиер, министри, президент - със заплати от 5000 до 11 хил. лв.
03.04.2020 | 09:12
(0 гласа)

От 1 април основните заплатите на народните представители са с нас 375 лв. по-високи - по 4248 лева. Това изчисли сайтът "Офнюз", като добавя, че това е само основната им заплата.

 

 

Депутатите получават и финансови привилегии - пари в плик за представителни разходи

за всеки народен представител, клас за прослужено време, който не е 0,6 процента на година, както е за повечето българи, а 1 процент, което означава, че 20 години стаж вдигат парите им с още 20% (849, 60 лева).

Отделно те получават и пари за участие в парламентарна комисия, което пък носи допълнителен бонус от 5 процента в депутатския портфейл (още 212,40 лева). Председателите взимат повече от обикновените участващи, а в НС един депутат може да участва в две постоянни комисии, като отделно е участие във временни комисии.

Други средства са командировъчните им разходи, ползването на шофьори и автомобили на НСО, държавно платени сътрудници от НС за всеки депутат, жилища и бецплатни оборудвани офиси на всеки един от тях в сградата на Партийния дом.

Заплатите на народните представители се изчисляват по данните на НСИ за работните заплати в страната за последното тримесечие.

Те възлизат на три средни работни за този период в обществения сектор.

Покрай депутатската заплата от вчера са увеличени и възнагражденията на министър-председателя Бойко Борисов, министрите, зам.-министрите и членовете на политическите кабинети във ведомствата.

Премиерът Борисов вече взема 6584,40 лв. основна заплата, но с добавките ще взима над 8000 лв.

министрите му - по 5522,40 без добавките.

Основната заплата на президента Румен Радев става 8496 лева, но с добавките ще мине границата от 10 000 лв.

Преди броени дни в Албания премиерът Еди Рама обяви, че заплатите на депутатите и министрите ще бъдат намалени в знак на солидарност с проблемите на хората заради пандемията от COVID-19.

Попитана за замразяване на заплатите на депутати, снощи в интервю за bTV председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ посочи, че такъв въпрос е популизъм и не се налага спиране на увеличението на депутатските възнаграждения.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...