Шефът на БНБ: Кредитите ще се разсрочат - 24novini.bg

Шефът на БНБ: Кредитите ще се разсрочат

Димитър Радев заяви, че се очаква разсрочване на кредитите на хората и бизнеса Димитър Радев заяви, че се очаква разсрочване на кредитите на хората и бизнеса
30.03.2020 | 09:14
(0 гласа)

Влoжителите трябва да знаят, че парите им са на сигурно място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви. Това заяви в специално интервю за NOVA гуверньорът на Българската народна банка - Димитър Радев.

 

 

- Колко стабилен е банковият сектор у нас към този момент?

Димитър Радев: Банковия сектор към момента е в много добра кондиция,

в резултат на правеното през последните години. Затова може да се каже, че той е готов, особено ако говорим за хоризонт 3 и 6 месеца, за тази криза. Нашият банков сектор през последните години премина през мащабни проверки, които включваха също така оценка на качеството на техните активи”, обясни Димитър Радев.

- В България има ли инициатива от страна на търговските банки в помощ на крайния потребител, на клиентите?

Димитър Радев: Това, което ще стане, е, че в рамките на два до три дни, вероятно до сряда, европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които да се прилагат тези допълнителни мерки. В основата на тези мерки стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити.

Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити.

- Съветът ви към хората, които имат ипотечни кредити в момента.?

Димитър Радев: Те трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така, че с този индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск."

- Отворихме дума за хората с кредити, но не споменахме нищо за хората с депозити. Там съветниците казват - без резки движения в такива ситуации, това ли е и вашият съвет?

Димитър Радев: Те нямат много голяма маневреност. Това, което определено може да се каже и те трябва да го знаят е, че техните депозити са на сигурно място.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...