ЕК: Пенсиите са твърде ниски. НОИ: Ще намаляват още - 24novini.bg

ЕК: Пенсиите са твърде ниски. НОИ: Ще намаляват още

Пенсиите в Бъългария са твърде ниски, заяви в доклад ЕК. НОИ потвърди Пенсиите в Бъългария са твърде ниски, заяви в доклад ЕК. НОИ потвърди
04.03.2020 | 16:20
(1 глас)

Пенсиите в България са твърде ниски и ще намаляват, доходите са малки, работещите бедни - тревожно много, делът на бедните - голям, достъпът до здраве и социлни услуги е затруднен.

 

 

Перспективите за растеж пред България са благоприятни.

Стабилните макроикономически политики бяха в основата на силен икономически растеж и рекордно ниско равнище на безработицата.

Въпреки това България догонва бавно останалата част от ЕС и равнищата на бедност и неравенство в доходите все още са едни от най-високите, пише в доклада на ЕК.

Необходими са широкообхватни структурни реформи и допълнителни инвестиции за повишаване на производителността и за постигане на устойчив растеж, особено в контекста на неблагоприятни демографски промени, значителен недостиг на работници и нарастващи регионални различия, посочват от ЕК.

За бъдещия растеж е важно да се подобри качеството на институциите, да се води борба с корупцията

и да се насърчи създаването на благоприятен бизнес климат.

Пенсиите ще растат с всяка година с все по-нисък процент, като в следващите 50 г. той ще падне до под 3%. В същото време заради застаряването на населението и свиването на работната ръка разходите за пенсии ще се вдигат като дял от БВП и през 2070 г. ще стигнат 10,2% от него.

Това показва актюерски доклад на НОИ до 2070 г.

За последна година това лято пенсиите ще се вдигнат с 6,7% от 1 юли. През 2021 г. заложеното повишение вече е 5%, а с всяка следваща година процентът на увеличение ще е все по-малък. За 2022 г. прогнозата е за 4,6%, за 2030 г. – 3,6%, през 2040 г. – 3,3%.

Ръстът на пенсиите през 2060 г. се очаква да е 3%, а в края на прогнозния период – едва 2,8%.

Въпреки всички тези увеличения обаче средната пенсия ще изостава все повече от средната заплата.

Ако през тази година средната пенсия ще е около 39,7% от средния доход за страната, то от догодина този процент ще започне да спада до 33,5 след 20 г. Първите жени с пенсия от двата стълба ще получават с 20,1% по-ниски пенсии от държавната, ако са избрали да имат и частна.

Този коефицент на редукция е за 2021 г. Той ще става все по-голям през следващите години, за да стигне 25,6% през 2050 г.

Бизнесът вече предложи коефициентът на редукция да бъде 7%, тъй като според експертите първите кохорти пенсионери ще бъдат ощетени.

А според пенсионните дружества той трябва да е индивидуален за всеки човек и да се спазва правилото да няма редукция в месец, в който няма вноска в универсалния фонд.

По-изгодно е прехвърлянето на парите само в НОИ, пише в доклада: “За осигурените лица, родени след 1959 г., които ще изберат осигуряване само в първия стълб, средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10 процентни пункта по-висок.”

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...