Кристалина Георгиева: България да вдигне данъците и да махне плоския данък! - 24novini.bg

Кристалина Георгиева: България да вдигне данъците и да махне плоския данък!

Кристалина Георгиева свърши мръсната работа на Борисов - обяви, че България трябва да вдигне данъците Кристалина Георгиева свърши мръсната работа на Борисов - обяви, че България трябва да вдигне данъците
14.02.2020 | 20:57
(1 глас)

България може да си позволи известен ръст на бюджетните разходи, ако те отиват за смислени инвестиции и социални грижи. Целта е финансовата стабилност на страната да се превърне и в по-осезаем икономически растеж, който да бъде усетен от повече хора.

 

 

Това е основното послание на редовната консултативна мисия на Международния валутен фонд (МВФ),

която се проведе у нас между 4 и 14 февруари. България може да си позволи дори малък бюджетен дефицит въпреки плановете на правителството за балансиран бюджет през 2020 г. и 2021 г., заяви Джейу Лий, ръководител на мисията.

"Силните фискална и външна позиции на България предоставят възможности за увеличаване на нивото на фискални разходи", посочва фондът. Допълнителните разходи, които могат да се инвестират в подобряване на условията на пазара на труда, в образованието и за социални грижи, могат да дойдат от по-добра събираемост на ДДС. МВФ дори предлага да оцени работата на Националната агенция за приходите (НАП) чрез т. нар. "Инструмент за диагностика и оценка на данъчната администрация".

Освен това е добре България да вдигне имуществените данъци, например данък сгради,

а също и максималния осигурителен доход (МОД). Финансовият министър Владислав Горанов също отдавна говори за необходимостта от повишаване на имуществените данъци, защото "няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци".

Вдигането на максималния осигурителен доход, който в момента е 3000 лв., пък е алтернатива на замяната на плоския подоходен данък от 10% с прогресивно облагане, стана ясно от думите на Лий.

През януари управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева обяви, че данъците върху доходите на богатите по света трябва да се повишат, за да се намали увеличаващото се неравенство. Тя дори насърчи България да върне прогресивното подоходно облагане, тоест с по-високи ставки за по-големите доходи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...