Банките намаляват отпускането на ипотечни кредити - 24novini.bg

Банките намаляват отпускането на ипотечни кредити

Банките затягат условията за ипотечните кредити Банките затягат условията за ипотечните кредити
08.02.2020 | 15:00
(1 глас)

Лихвите по ипотеките никога не са били по-ниски и средно вече падат под 3%. Все повече банки обаче затягат условията за отпускане на заеми за покупка на жилище, предупреждават от агенциите за недвидижими имоти.

Още от преди година трезорите започнаха масово да отказват 100%-ово кредитиране на покупката на жилище

и сега в най-добрия случай се съгласяват да покрият 80% от стойността на имота.

Наред с това расте броят на банките, които отказват да дават на едно и също лице едновременно ипотечен и потребителиски кредит, заяви Гергана Тенекеджиева, изп. директор на "Адрес", пред в. "Сега".

Именно тази схема е най-често използвана до момента, за да може новите собственици да осигурят самоучастие при покупка на жилище с ипотека или да осигурят парите за довършителните работи по новото строителство.

Вероятно банките започват да стават по-внимателни, за което ги призовава отдавна БНБ, тъй като прекалено ниските лихви изкушават гражданите да правят необмислени покупки.

Все пак брокерите не очакват по-рестриктивните мерки за кредитиране да свият пазара на недвижими имоти през тази година. Дори прогнозите им са за увеличаване на делът на покупките със заем, който за 2019 г. е бил около 55% от всички сделки.

 

Покачването обаче се дължи на засиленото търсене на обзаведени и ремонтирани жилища, което води до сделки за по-скъпи имоти, казват брокери.

Експертите предупреждават, че доходността от покупката на имот, който може да бъде отдаван под наем, намалява.

"Цените скочиха, докато ръстът при наемите не беше толкова голям и това намалява привлекателността на имотите, остава единствено интересът към малките жилища“, допълва Ганев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...