Кристалина Георгиева: Нисковъглеродната икономика е шанс за България - 24novini.bg

Кристалина Георгиева: Нисковъглеродната икономика е шанс за България

Кристалина Георгиева препоръча България да използва нисковъглеродната икономика като шанс Кристалина Георгиева препоръча България да използва нисковъглеродната икономика като шанс
26.01.2020 | 19:00
(1 глас)

"Най-важно за България е да инвестира в хората. В образование на децата от 0 до 5-годишна възраст, когато много от това, което те ще бъдат един ден, се формира. Да дава възможност за квалификация и преквалификация. Да стимулира бизнесът да инвестира в хората".

 

 

Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Тя препоръча на България да преосмисли разходната част на бюджета си, да инвестира повече в образованието на децата и да стимулира работодателите да го правят.

"Сега всички се оплакват, че има работа, а няма хора. Ето един добър шанс за пресомисляне на приоритетите", каза тя.

Георгиева изрази увереност, че през април България ще се присъедини към валутния механизъм ERM II или т. нар. чакалня на еврозоната.

При разговорите си в Давос с ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард тя я е уверила, че очаква в скоро време в банката да се говори и на български.

"Като цяло България стои много добре. Двете банки с идентифицирани проблеми работят по това те да бъдат решени, напълно обозримо е през април страната да влезе в ERM II," каза Георгиева.

"Ние нямаме независима парична политика, левът е закачен за еврото.

Обществото поддържа сигурността от валутния борд, а не искаме да присъстваме в залата, където се взимат решения?!", коментира тя и допълни, че еврозоната разполага с ресурс от 800 млрд. евро за защита от евентуална криза или атака. "Не мога да си представя конструктивно обяснение защо за нас е зле да имаме 800 млрд. евро,продължи тя.

Според Георгиева България може да се възползва от новите политики на ЕС за нисковъглеродна икономика и да намери своята ниша в нея, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места.

"Ние търсим области, в които да се декларираме като лидери.

И в тази област, ако ние действаме бързо и решително за Европа има шанс да генерира по-висок растеж и да заеме конкурентна позиция в нещо, което безусловно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще намери своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност", каза тя.

"Климатичните промени са предизвикателство, но и огромна възможност за трансформиране на икономиката.

Ако сте в производството на въглища, няма да е лесно,но можем да пренасяме от тези, които печелят, към другите, които губят, и всички да живеят по добре", добави шефът на МВФ.

"Сега средната цена на данъка върху въглеродните емисии е 2 долара на тон в световен мащаб, а трябва да стане 75 долара", каза Георгиева. Парите трябва да се инвестират в зелени технологии и намаляване на тежестта върху хората, които ще понесат тежестта от прехода, тоест ако се покачва цената на енергията, да мислим за бедните,за които това е непоносимо, добави шефът на МВФ.

Подчерта обаче, че това трябва да стане при нулево общо увеличение на данъчното бреме, тоест то да се намали в други сфери, например върху труда или върху други форми на доход.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...