АДФИ: Лотарията си е платила данъците, но плаща по-малко от тотото - 24novini.bg

АДФИ: Лотарията си е платила данъците, но плаща по-малко от тотото

Националната лотария си е изплатила данъците, съобщи АДФИ Националната лотария си е изплатила данъците, съобщи АДФИ
23.01.2020 | 16:19
(1 глас)

Шефът на Държавната финансова инспекция Георги Начев съобщи, че Комисията по хазарта е разрешила на Националната лотария да плаща по-малка такса от тотото. Това стана ясно на брифинг днес.

 

 

По-рано днес прокуратурата влезе на проверка в Комисията по хазарта.

„Проверка на агенцията установява, че за една и съща хазартна игра държавното тото и организатор на лотарийни игри заплащат формирани по различен начин държавни такси, изчислени на различна основа. Защо е станало така, не е тема, която ние ще изследваме“.

Това съобщи на брифинг шефът на Държавната финансова инспекция Георги Начев.

От официалното изявление на Държавната финансова инспекция става ясно, че „Национална лотария“ е изряден платец спрямо законовите разпоредби.

От финансовата инспекция е извършена проверка на подадените и обработени от ДХК декларации, регистри и справки, и се установи, че от 2014 г. приходите от внесените държавни такси по чл. 30, ал. 3 от ЗХ са повече от 500 милиона лева. Защо Тотото на държавата е плащало повече, Начев отказа да коментира, но подчерта, че нарушение на законовите норми няма.

 

 

По-рано днес прокуратурата влезе на проверка в Комисията по хазарта.

Това означава, че ако и останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, на една и съща база, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече за времето от 2011 до 2014 г., уточни Георги Начев по време на брифинга. Факт е, че тото и частни фирми плащат такси върху различна основа, вие преценете дали това е правилно, каза още той.

И прогнозира, че тъй като данните са предварителни и само от една моментна игра, тази сума ще нарасне. Начев категорично отказа коментар дали промяната в условията за изчисляване на таксите са в рамките на закона.

„Попитайте комисията по хазарта, която има такова решение, с което го позволява“, прехвърли той отговора на този въпрос към държавния орган,

съобщи „24 часа“. Той отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали тези 210 млн. лева са щета за бюджета. Начев уточни, че тотото е плащало по 20% върху всички залози, а организаторът на лотарийни игри – 15% върху разликата между постъпленията и изплатените награди, откъдето идва разликата.

Изнесените данни са предварителни, когато стане готова проверката, всичко ще бъде обявено на сайта на агенцията, каза Начев.

Ревизията е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов на 12 декември м.г. след получен сигнал

до министерството за платени по-малки такси от фирмата, като сумата, посочена в сигнала, е 250 млн. лв., поясни Начев. Задачите на ревизията впоследствие са били допълнени от специализираната прокуратура, с разширяване на времето за проверка с една година назад, добави той.

По-късно Начев уточни, че тотото е плащало по 20% върху всички залози, а организаторът на лотарийни игри – 15% върху разликата между постъпленията и изплатените награди, откъдето идва разликата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...