Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева - 24novini.bg

Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева

Борисовата градина ще бъде обновена за 12 млн. лв. Борисовата градина ще бъде обновена за 12 млн. лв.
16.01.2020 | 19:01
(0 гласа)

Нови настилки и ново осветление на алеите, Езерото с лилиите и алпинеума в Борисовата градина планира Столична община. Това ще съдържа част от ремонта на парка в частта му между Орлов мост и бул.“Яворов“. Проектът е на стойност 11.77 милиона. Ще бъдат сменени камерите за видеонаблюдение, ще се възстановят скулптури на чешмите.

Проектът за ремонта ще е тип „инженеринг“- фирмата изпълнител сама ще го поръча и ще го изготви по свои критерии.

Столичната община ще кандидатства с него за безвъзмездно финансиране по европейската програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и срокът за това изтича след шест месеца.

Той е представен пред общинската комисия по екология като доклад на зам.-кмета по екологията Йоана Христова.

През 2016 г. бе вече направен ремонт на алеите в същата централна част на парка. Той беше по проект на ландш. арх. Георги Георгиев-Геш и обхващаше общо 20 дка алеи. Те бяха асфалтирани, а в краищата им бяха поставени паважни ивици. Тогава беше обновена и голямата детска площадка със слончето. Цената тогава беше 1.7 милиона лева.

За сметка на това лесопарковата част на Борисовата градина – от бул. „Яворов“ до парк-хотел „Москва“, не е обновявана от много години.

Не идеята, а процедурата на проекта срещна остри критики. Арх. Ивайло Петков критикува доклада на зам.-кмета Христова и изрази надежда, че той е само стъпка за кандидатстване за еврофинансиране, а после ще се изготви идеен проект за обновяването на парк Борисова градина.

„Просто не може с проект тип „инженеринг“ (без архитект-проектант) да се обновява историческата част на парка,

която е паметник на градинско-парковото изкуство“, негодува арх. Петков. Той напомни, че все още се изготвя Подробен устройствен план на Борисовата градина и алейната мрежа трябва да се ремонтира съобразно концепцията в него откъде ще могат да влизат при спешни случаи линейки и пожарни коли. С този статут сериозна намеса в територията изисква разрешение от Националния институт за недвижимото културно наследство и Министерството на културата, пише Дневник.бг.

„В случая става въпрос за текущ ремонт на съществуващата алейна мрежа, така че не виждам проблеми“, подкрепи доклада главният архитект на София Здравко Здравков. Гласуването на доклада е отложи за следващото заседание. Тогава вносителят трябва да представи количествено-стойностна сметка на проекта, за да е ясно какво ще се извърши за близо 12 милиона лева.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...