Хотелиери и ресторантьори искат 5 % ДДС - 24novini.bg

Хотелиери и ресторантьори искат 5 % ДДС

Хотелиерите и ресторантьорите искат 5 % ДДС Хотелиерите и ресторантьорите искат 5 % ДДС
12.01.2020 | 08:00
(0 гласа)

Хотелиери и ресторантьори искат ДДС-то им да бъде намалено до 5%. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява за намалението.

Това обяви Веселин Налбантов, зам.-предател на Управителния съвет на БХРА.

„В момента ДДС-то за ресторантите и заведенията за хранене е 20%, докато в по-развитите туристически европейски държави ставката е около 5-6%. Трябва и у нас това да се случи, защото ние в момента не сме конкурентоспособни“, обясни Налбантов, като добави, че е добра идея „понякога да взимаме пример от другите“.

По думите му данък добавена стойност в секторите "хотелиерство" и "ресторантьорство" трябва да са изравнени. В момента хотелиерският бизнес плаща ДДС от 9%, а БХРА иска и то да бъде намалено до 5-6%. „Направили сме анализи на ползите от по-ниското ДДС. Според нас така събираемостта значително ще се увеличи, а и, както казах, и конкурентноспособността ни ще се подобри“, каза още зам.-председателят на БХРА.

В интервю за БНР Петър Стефанов, председател на регионалната структура на асоциацията за Велико Търново обяви още, че от БХРА в града искат и регламентиране на бакшишите. Налбантов от своя страна коментира, че към момента на общите събрания на Асоциацията не са коментирани конкретни предложения за бакшишите, но според него е „добра идея да се помисли в тази насока“.

„Възможно е да има протестни действия, ако исканията ни продължават да не бъдат чути. Но към момента няма такава новина, ситуацията не е ескалирала“, успокои Налбантов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...