От днес получаваме руски газ от Турция - 24novini.bg

От днес получаваме руски газ от Турция

Теменужка Петкова обяви това по време на пресконференция в Министерството на енергетиката. Теменужка Петкова обяви това по време на пресконференция в Министерството на енергетиката. Министерството на енергетиката
Виолета Асенова 01.01.2020 | 08:00
(0 гласа)

От 1 януари 2020 година точката за доставка на руски газ за България ще бъде променена и ще бъде"Странджа 2". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на пресконференцие. Участие взеха още изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" Жаклен Коен, на "Булгаргаз" Николай Павлов и на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

По думите на Петкова това е породено от икономическия ефект и по-добрите условия за потребителите на природен газ

"Така ще спестим на 170 млн. лева от таксите за пренос на газ. Това ще доведе до намаляване с 5 % на руския природен газ. От 1 януари 2020 г. тези промени ще влязат в сила", добави тя."В края на миналата година беше актуализирана енергийната стратегия и на страната и в нея бяха включени два много важни проекта. Единият от тях е свързан с разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българската граница до българо-сръбска граница", добави тя.

Петкова обясни още, че другият проект е свързан с участието на "Булгартрансгаз" в терминала за втечнен природен газ на Александруполис, но като акционер. 

"Всички тези промени, които се случват в проектите с природен газ около нас, налагат ние да бъдем актуални и адекватни на ситуацията в момента. Поради тази причина "Булгаргаз" от средата на юни е в преговори с колегите от "Газпром" експорт и това, което успяхме да финализираме, са промените във входната точка на доставка. Това, което колегите успяха да договорят след дълги преговори, след анализи, както по отношение на техническите параметри на входната точка на доставка на "Странджа 2", това са входната точка на доставка, за която колегите от "Булгартрансгаз" успяха да реализират успешно първите 11 км от разширението на инфраструктурата на територията на България", подчерта енергийният министър.

Теменужка Петкова обясни още. че това ще доведе до намаляване на цената на руския природен газ за България, като първоначалните анализи показват, че това намаление ще е около 5%.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...