Пенсионните фондове отчитат ръст на инвестициите - 24novini.bg

Пенсионните фондове отчитат ръст на инвестициите

Пенсионните фондове са увеличи инвестициите Пенсионните фондове са увеличи инвестициите
16.11.2019 | 09:20
(0 гласа)

Пенсионноосигурителните дружества у нас увеличават инвестициите си, на фона на рекордни активи под управление, като в последните 12 месеца се отчита спад на вложенията в акции и корпоративни облигации, за сметка на повече пари в държавни ценни книжа.

 

 

Това показват последните актуални данни на Комисията за финансов надзор, публикувани преди дни. Оттам става ясно, че универсалните, професионалните и фондовете за допълнително пенсионно-осигуряване следват една и съща стратегия, като тя е за сериозно намаляване на акциите в портфейлите си.

Това по всяка вероятност се прави на фона на достигнатите рекордни нива при голяма част от индексите по света, както и като предпазна мярка от задаващата се криза, която, според анализатори, ще настъпи през 2020 г.

Ето и точните данни за различните фондове:

Универсални пенсионни фондове

Инвестициите на универсалните фондове достигат 11.6 млрд. лв. спрямо 10.4 млрд. лв за преди година. Към 30 септември общо 6.9 млрд. лв са вложени в държавни ценни книжа, а 3.02 млрд. лв - в акции. Само преди година сумите бяха съответно 5 млрд. лв и 3.4 млрд. лв. Инвестираните средства в корпоративни облигации са 1.3 млрд. лв срещу 1.6 млрд. лв за преди година. Всички от топ 6 на фондовете тук (Доверие, Алианц, ДСК Родина, Съгласие, Ен Ен и ЦКБ-Сила) увеличават инвестициите в ДЦК. Единствено Съгласие и ЦКБ-Сила увеличават вложенията в акции.

Доверие и Съгласие намаляват депозитите си, докато при Ен Ен е отчетен ръст. Близо 60% от инвестициите на УПФ днес са в ДЦК спрямо 48% за преди година, докато вложенията в акции намаляват до 26 на сто спрямо 33 на сто за преди година.

Професионални пенсионни фондове

Картинката при професионалните пенсионни фондове не е по-различна. Инвестициите на този вид фондове са 1.1 млрд. лв спрямо 1.02 млрд. лв за преди година.

Делът на ДЦК-а расте от 45.94% на 53.69%, сочат изчисленията, докато при акциите се наблюдава спад от 35.41 на 30.88 на сто. Понижение има и при корпоративните облигации и депозитите, докато ръст се отчита при инвестиционните имоти.

ЦКБ-Сила и Съгласие увеличават вложенията си в акции през последните 12 месеца, Алианц намалява инвестициите в корпоративни облигации, докато при Доверие, ДСК Родина, Ен Ен и Алианц се отчита най-силен ръст при покупките на ДЦК.

Сериозен спад на инвестициите в акции има при Доверие, Алианц и ДСК-Родина, докато вложенията в корпоративни облигации при Алианц намаляват от 110 млн. лв. на 31.4 млн. лв. Ръст при облигациите имаме при Доверие и Ен Ен.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...