Манолова: Горанов държи кметовете в зависимост чрез бюджета - 24novini.bg

Манолова: Горанов държи кметовете в зависимост чрез бюджета

Мая Манолова посочи, че Владислав Горанов държи в зависимост кметовете чрез бюджета Мая Манолова посочи, че Владислав Горанов държи в зависимост кметовете чрез бюджета
08.11.2019 | 18:40
(0 гласа)

"Днес министърът на финансите Владислав Горанов в телевизионно интервю предупреди кметовете, че ако не увеличат местните данъци, няма да могат да се строят пътища, градинки и тротоари и няма да могат да разчитат на правителството за допълнителни пари".

Това казва в своя позиция във фейсбук Мая Манолова тази вечер,

като посочва, че чрез бюджета Владислав Горанов и ГЕРБ държат кметовете "в удобна зависимост".

По думите й, така Горанов "си изми ръцете и прехвърли отговорността на кметовете и новоизбраните общински съвети, като ги противопостави на гражданите, броени дни след изборите."

"Вместо следизборни телевизионни трикове, ГЕРБ могат да предприемат истинска реформа. А именно,

15 % от данъците върху доходите на работещите в определена община да остават в нея.

Това би могло да осигури допълнително над 500 млн. лева за общините. Сега там, при хората, остават значително по-малко от местните данъци.

Г-н Горанов обаче никога няма да се съгласи на това. Той няма да остави парите да отиват на друго място, а не в държавната хазна, чрез която

ГЕРБ държи кметовете в удобна зависимост", смята още Манолова.

"Борбата за децентрализация ще бъде дълга и трудна, защото такава реформа е чужда на ГЕРБ. Идеята, че местните власти трябва да разполагат с по-големи собствени приходи си остава на хартия. Ако имаше политическа воля за това, да бе станало факт през последните 10 години, в които ГЕРБ управлява", се кзава още в позицията на Мая Манолова.

Очаква се тя и членовете на инициативния й комитет да внесат в понеделник жалбата за касиране на вота в София, за която Манолова по-рано съобщи.

Срокът за обжалването на изборните резултати изтича в понеделник в края на деня.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...