Няма да има желаещи да оглавят антикорупционната комисия - 24novini.bg

Няма да има желаещи да оглавят антикорупционната комисия

Няма да има желаещи да оглавят КПКОНПИ след скандала с терасите на Пламен Георгиев и имотите на заместника му Няма да има желаещи да оглавят КПКОНПИ след скандала с терасите на Пламен Георгиев и имотите на заместника му
07.11.2019 | 12:40
(0 гласа)

Възможни са проблеми пред избора за председател на Антикорупционната комисия, прогнозира пред БНР експертът в Антикорупционния фонд и бивш заместник-министър по времето на правосъдния министър Христо Иванов, Атанас Славов.

 

 

Прогнозата си той направи по повод процедурните правила, по които парламентът ще избере кой да застане начело на КПКОНПИ.

"В последния си доклад в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка ЕК особено насочи вниманието към статута на комисията и липсата на гаранции за нейната независимост предвид начина, по който се избират председателят и членовете...

На второ място е създалата се цялостна обществена реакция около дейността на Антикорупционната комисия - различни спорни производства, спорни решения, селективния подход", каза Славов.

Според него може да се окаже, че няма много желаещи да седнат на горещия стол на председателя,

като има предвид как той напусна комисията в предходните месеци. Няма и гаранция, че подобен скандал не може да се повтори отново, предвид липсата на възможност да бъде проверен в аванс следващият председател, който само трябва да предостави декларация за имотното си състояние, каза юристът.

По думите му законът е предвидил кандидатите да подават декларации на етапа на конкурсната процедура. Това означава, че най-малкото комисията в парламента, която разглежда кандидатурите и прави изслушването, трябва да може да провери и да потърси съдействие от съответните държавни институции.

Според Славов, в противен случай е безсмислено да се подават едни декларации на етап "конкурсна процедура" и те просто да са за сведение.

Славов коментира възможността поста председател на Антикорупционната комисия да бъде зает от настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, депутатът и бивш заместник-вътрешен министър Красимир Ципов или настоящият министър на правосъдието Данаил Кирилов.

"Професионалистите с доказан професионален авторитет рядко се съгласяват да участват

в една процедура, която изначално е политически детерминирана", каза Славов.

Той предполага, че това ще са кандидати, които са познати от публичното си участие, от заемането на различни постове. Според него дори да се търси някакъв независим експерт, който се съгласи да бъде номиниран, поставен при тези условия, това може да доведе до превръщане стила на "комисията Златанов " (експредседател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, станал известен с изчезналото тефтерче) или, което се случи сега с Пламен Георгиев.

Славов припомни, че паралелно с избора на председател в Антикорупционната комисия през 2020 г. ще започне избор на Инспекторат към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Според Славов сегашният главен прокурор Сотир Цацаров има по-голяма изгода да бъде главен инспектор в Инспектората на ВСС, отколкото да е председател на Антикорупционната комисия.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...