ЕК спира парите на България за АМ "Струма" - 24novini.bg

ЕК спира парите на България за АМ "Струма"

ЕК спира парите на България за АМ "Струма" ЕК спира парите на България за АМ "Струма"
25.10.2019 | 20:00
(1 глас)

Довършването на магистрала "Струма" остава без еврофинансиране. Това става ясно от отговор на апликацията на България от страна на Европейската комисия, цитиран от "Капитал".

В него пише, че с проекта се нарушават европейските директиви, тъй като трасето преминава през защитени територии,

а графикът и сумата, които България предлага, са грешни и необмислени.

В писмото до българските власти се казва още, че одобреното с екооценка трасе преди две години не е същото като това, за което са получени евросредства.

Това на практика означава, че проектът няма как да бъде финансиран с каквито и да е европейски средства, а ако бъде изпълнен така, дори има риск от наказателна процедура по Директивата за местообитанията, заключава изданието.

То припомня и че едва в началото на август месец тази година Агенция "Пътна инфраструктура" е подала апликационната форма за финансиране на трасето между Крупник и Кресна по оперативна програма "Транспорт". малко преди това кабинетът обяви, че ще финансира от бюджета този участък, ако еврокомисията не го направи.

Отговорът на Европейската комисия е от 15 октомври 2019 година.

Срокът на България за допълнителни разяснения е два месеца.

Към момента България кандидатства за 267 млн. евро, които покриват част от разходите,

а Еврокомисията обяви, че ако отпусне пари, ще са около 227 млн. евро.

Според писмото на ЕК движението по съществуващия път Е79 е проблемно за безопасността на пътниците и перспективите за околната среда.

Срещу преминаването на магистралата през Кресненското дефиле имаше протести на природозащитници и еколози.

Правителството обаче заяви, че ако се избегне дефилето, строежът би се забавил, а това ще доведе до загубата на еврофинансирането.

Междувременно от АПИ обявиха, че започват изграждането на тунел "Железница" от автомагистрала "Струма", както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега в България.

Изпълнител на тунел е консорциум "АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018", в който участват: "ДЖИ ПИ ГРУП" АД, "ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН" ООД и "ВИА ПЛАН" ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370.37 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1.4 км. Ще бъдат построени селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "ПСТ ГРУП" ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297.40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на ДЗЗД "ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64", в което са: "ПЪТКОНСУЛТ 2000" ЕООД и "КОНСУЛТ 64" ООД. Техният договор е за 465 222 лв. без ДДС.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...