Ангелкова: Фалиралият оператор "Томас Кук" водеше 450 000 туристи у нас - 24novini.bg

Ангелкова: Фалиралият оператор "Томас Кук" водеше 450 000 туристи у нас

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че британските власти поемат връщането на засегнатите от фалита на "Томас Кук" туристи Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че британските власти поемат връщането на засегнатите от фалита на "Томас Кук" туристи
24.09.2019 | 09:01
(0 гласа)

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" ще доведе до доста сериозни затруднения по отношение на планиранията за сезон 2020 г. Това каза министърката на туризма Николина Ангелкова на брифинг след съобщението за фалита на британския туроператор.

 

 

Тя потвърди, че "Астрал холидейс" е посредникът, който работи с компанията за България.

Туристите, които "Томас Кук" води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000 , обяви тя.

В момента у нас има около 2500 туристи, които са пристигнали чрез тази компания, по данни на британското посолство.

За миналата година общият брой чужди туристи у нас е над 9,2 милиона, за месеците от юни до септември те са били 5,4 милиона,

обяви Ангелкова. За това лято, до момента, те са 2,7 милиона.

В понеделник има два полета от летище Бургас за Великобритания, със по 180 пътника, каза Ангелкова.

Във вторник са планирани други два полета от Варна и Бургас.

За днес се свиква среща с участието на всички хотелиери и туроператори, които работят с "Томас Кук", с британското посолство и с Комисията за защита на потребителите, както и с всички заинтересовани страни.

Ангелкова каза: "В непрекъснат контакт сме и с британското посолство и имаме достатъчно информация, за да можем да кажем, че правителството на Обединеното кралство, ведно с британския орган по гражданско въздухоплаване, който поема управлението на "Томас Кук" след фалита, предприема всички необходими стъпки, така че британските туристи да бъдат върнати обратно по домовете им", каза Ангелкова.

Това щяло да стане изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване,

чрез техния гаранционен фонд.

"От британския орган по гражданско въздухоплаване получихме специален формуляр, който ще разпространим до всичките 6000 хотела, с които оперира "Томас Кук", каза още Ангелкова.

По този начин, ще имат възможност да получат своите плащания, за да покрият разходите си.

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит в петък, след като съобщи, че не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...