Социалният министър: Да ограничим позволените дни болнични - 24novini.bg

Социалният министър: Да ограничим позволените дни болнични

Бисер Петков не е съгласен първите три дни от болничния да не се плащат от работодателя или от НОИ. Бисер Петков не е съгласен първите три дни от болничния да не се плащат от работодателя или от НОИ. Архив
20.09.2019 | 19:38
(0 гласа)

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков предлага да се ограничи броят дни, за които личните лекари да могат да издават болнични, както и да се обмисли ограничение за броят дни болнични в годината. Министърът  представи своите предложения на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове - вреден за обществото феномен", организирана от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

 

Той не е съгласен първите три дни от болничния да се плащат от работника, а не от работодателя или от НОИ, както предлагат от АИКБ. 

От Асоциацията искат паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест да е изплаща от четвъртия ден на постъпването до възстановяването на работника, а не както досега първите три дни от работодателя, а останалите - от НОИ. 

Социалният министър призна, че от 2012 година досега наистина се наблюдава ръст на издадените болнични листове, но според него решение на проблема може да се намери по друг начин. 

Той предлага да се промени броят на максималните дни, за които личният лекар да може да издава болничен лист.

В момента може да се вземе болничен за 14 дни, а преди е било за седем. 

Освен това Петков допълва, че може

да се обмисли за ограничение до 40 дни болнични в рамките на година.

Според социалния министър може да се приеме и

мярка работодателят да обезщетява работниците за не повече от 15 дни годишно.

Възможно е да се обсъди и възможността за преразпределение на изплащането на дните между работодателите и държавното обществено осигуряване.

Бисер Петков е на мнение, че общата сума на обезщетения на издадените болнични нараства и заради повишаването на средния размер на доходите. Освен това част от причините за нарастването на болничните са и при тяхното издаване. (БТА)

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...