НАП пусна приложение, с което да проверим какви лични данни са изтекли - 24novini.bg

НАП пусна приложение, с което да проверим какви лични данни са изтекли

НАП пусна ново приложение, с което да се направи проверка какви лични данни са изтекли при хакерската атака. НАП пусна ново приложение, с което да се направи проверка какви лични данни са изтекли при хакерската атака. Архив
05.09.2019 | 13:10
(0 гласа)

Националната агенция по приходите (НАП) пусна и второто приложение, с което гражданите да проверят какъв вид лични данни са изтекли при хакерската атака в средата на юли месец. 

 

 

Онлайн услугата е публикувана в отделно разработен сайт, чрез който НАП ще продължава да инфформира засегнатите лица. 

Справка за вида лични данни, които са изтекли, може да се направи на https://check.nra.bg/.

Проверката се прави с въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от НАП или чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), в който се съдържа ЕГН.

Какви лични данни са изтекли гражданите могат да разберат и във всички офиси на НАП срещу представяне на документ за самоличност. 

За българите, живеещи дългосрочно в чужбина, които нямат ПИК и КЕП и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да се обадят на телефон +359 2 9859 6801.

На този номер експерт от НАП ще отговаря на въпросите на гражданите, след като лицата отговорят на контролни въпроси за идентификация.

Чужденците, чиито лични данни са разпространени, ще бъдат уведомени от НАП. Обща информация за тях има публикувана в английската версия на специално създадения по темата сайт. 

Новата услуга, която е надградена, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...