Данните на 33 хил. души изтекли от Банка ДСК, глобата е 1 млн. лв. - 24novini.bg

Данните на 33 хил. души изтекли от Банка ДСК, глобата е 1 млн. лв.

От Банка ДСК са изтекли данните на 33 хил. души, гробата е 1 млн. лева От Банка ДСК са изтекли данните на 33 хил. души, гробата е 1 млн. лева
29.08.2019 | 12:00
(0 гласа)

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е наложила глоба от 1 млн. лв. на Банка ДСК ЕАД по GDPR (Общия регламент за защита на личните данни). Тя е за неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета, се казва в официално съобщение на регулатора.

Изтекли са личните данни на клиенти и на неограничен брой свързани с тях трети лица

(в това число техни съпрузи, продавачи, низходящи и възходящи наследници и поръчители). Проверката по случая е продължила един месец.

Разследването е установило, че при осъществяване на дейността си Банка ДСК ЕАД, в качеството на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки, за да защити данните на клиентите си.

Вследствие на нарушението са разпространени и достъпени три имена, гражданство, ЕГН, постоянен или настоящ адрес, копия на личните карти

и съдържащите се в тях биометрични данни за ръст и цвят на очите; всички лични данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи доходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно състояние (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за намалена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...