Експерт: АЕЦ "Белене" е ястие с шарена сол - 24novini.bg

Експерт: АЕЦ "Белене" е ястие с шарена сол

Еленко Божков заяви пред Нова телевизия, че "АЕЦ "Белене" е ястие с шарена сол" Еленко Божков заяви пред Нова телевизия, че "АЕЦ "Белене" е ястие с шарена сол" Архив
21.08.2019 | 17:04
(1 глас)

"Имаме балканска новина с АЕЦ "Белене". Това е ястие с шарена сол", заяви енергийният експерт Еленко Божков в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с 13-те заявления, подадени за участие в проекта за изграждане на атомната електроцентрала. 

 

 

Според него има както сериозни инвеститори, така и "поне четири фирми, които са на Христо Ковачки". 

"Щом Пламен Георгиев може да е консул в Испания, защо Христо Ковачки да не може да кандидатства като инвеститор в АЕЦ "Белене"?", попита Божков. 

Експертът заяви, че се надява да не се стигне дотам, че Ковачки да спечели като стратегически инвеститор и министърът на енергетиката да трябва да "брои пари в брой", както с "Брикел". Според Божков държавата трябва да има сериозно участие в проекта, за да може да се гарантира бъдещето му. 

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков пък заяви, че в страната ни няма място и за АЕЦ "Козлодуй" и за АЕЦ "Белене". 

"Когато двете централи се застъпят, ще трябва "Козлодуй" да затвори", категоричен е той и допълни, че за да съществуват и двата АЕЦ-а трябва правителството да създаде подобие на свободен пазар, както при горивата.

Според него отсъствието на сериозна компания от развит енергиен пазар означава, че на проекта му липсва банкируемост и каквото и да се случи, ще е под въздействието на два фактора - геополитическите интереси на държави, които виждат България като плацдарм и участието на българската държава за сметка на данъкоплатеца.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...