Теменужка Петкова: Изненадана съм от българските заявления за АЕЦ "Белене" - 24novini.bg

Теменужка Петкова: Изненадана съм от българските заявления за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова акцентира върху това, че заявления са подали и чуждестранни фирми, които са световни лидери в енергетиката. Теменужка Петкова акцентира върху това, че заявления са подали и чуждестранни фирми, които са световни лидери в енергетиката. 24новини / Архив
21.08.2019 | 15:03
(0 гласа)

"Изненадана съм, че сред кандидатите за изграждането на АЕЦ "Белене" има български компании", заяви в сутрешния блок по бТВ  министърът на енергетиката Теменужка Петковаза подадените заявления за изграждането на АЕЦ "Белене".

 

 

Според нея интересът към изграждането на АЕЦ-а е наистина сериозен и трябва да бъде реализиран на пазарен принцип. 

"Без предоставяне на кооперативна гаранция, без държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за закупуване на електрическа енергия", допълни Петкова. 

Енергийният министър обясни още, че сега предстрои Комисията по енергетика в парламента да разгледа всички заявления. 

"Срокът за приключване на работата на Комисията е 90 дни. Ако не успеят да приключат в този срок, ще го удължим, но може експертите да се справят и по-рано", обясни тя. 

В реализацията на АЕЦ "Белене" Българуя ще участва чрез "Националната електрическа компания" и активите й. Не се предвиждат обаче корпоративни гаранции, държавни гаранции и договори за дългосрочно закупуване на енергия. 

"Ако има промяна, тя ще бъде направена от парламента", заяви Петкова. 

Тя акцентира върху това, че в процедурата са дали заявки компании, които са световни лидери в енергетиката. 

"Това е една много сериозна заявка. Прожедурата беше отворена и свободна за всички страни и компании", обясни министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова смята, че твърденията, че площадката на АЕЦ "Белене" е несигурна, са твърде преувеличени. 

"Площадката е сигурна към сеизмичност. Периодично се извършват проверки за сеизмичната сигурност на площадката", категорична е тя и допълни, че хората трябва да бъдат спокойни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...