Има ли желаещи за стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене"? - 24novini.bg

Има ли желаещи за стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене"?

19.08.2019 | 23:30
(0 гласа)

До този момент - 19 август вечерта, когато изтече крайният срок на конкурса - от Министерството на енергетиката не са дали информация колко са подадените заявки за стратегически инвеститор в строителството на АЕЦ "Белене". Със сигурност се знае, че освен "Росатом", която е доставчик на двата реактора за "Белене", заявки са подали и Корейската хидроядрена компания, както китайската държавна ядрена корпорация Си Ен Ен Си, предаде БНТ.

 

Говори се, че има и участник от България.

За доставчик на оборудването заявки са подали две компании - френската "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик".

По плана на Министерството на енергетиката стратегически инвеститор за обекта трябва да бъде избран до 22 май 2020 г.

Брифинт Министерството на енергетиката обяви за 20 авугст от 10.00 ч., на който се очаква повече информация.

Проектът за изграждане на втора атомна централа край Белене започва преди близо 40 години. До 1988 г. е построен цял квартал за работниците на бъдещата централа и един ядрен блок е завършен 80%.

Официално проектът е замразен за първи път от правителството на Димитър Попов през 1991 г.

През следващата година по време на кабинета на Филип Димитров първият готов руски реактор е доставен и остава на склад.

Правителството на Симеон Сакскобурготски подновява проекта през 2003 г.

Конкурсът е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на държавната "Росатом". Подписано е предварително споразумение на стойност 3,9 млрд. евро от правителството на Сергей Станишев.

През 2008 г. Станишев прави нова първа копка на бъдещата централа. Тогава за стратегически инвеститор е избрана германската RWE,

която трябва да участва с дял от 49% в проекта.

Поръчани са два нови реактора.

През 2009 г. следва обрат- RWE, както и структуриращата банка BNP Paribas се отказват от "Белене" с мотив, че няма окончателно сключен договор.

Проектът отново е замразен.

Русия завежда първи иск срещу България за 58 млн. лева. До този момент са подписани общо 14 споразумения по проекта.

През 2012 г. е спряно изграждането на Белене окончателно с решение на Народното събрание. Русия увеличава иска си на 1 млрд. евро.

Международния арбитраж в Женева осъжда България да плати 620 млн. евро на Русия за двата реактора. България плаща реакторите, а година по-късно ги получава.

На 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз е публикувана нова обява за избор на стратегически инвеститор за Белене. Срокът изтича днес.

За тези 40 години, сметката показва, че проектът е струвал 6,5 млрд. лева на българския данъкоплатец. За първия вариант на проекта от 1980 до 1991 г. са изхарчени около 3,4 млрд. лева. Вторият опит за изграждането на Белене е струвал 1,8 млрд. лева и още близо 1,3 млрд. за последното оборудване. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...