Теменужка Петкова: "Росатом" искат да участват в АЕЦ "Белене" - 24novini.bg

Теменужка Петкова: "Росатом" искат да участват в АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката заяви, че от "Росатом" са потвърдили желание за участие в АЕЦ "Белене". Министърът на енергетиката заяви, че от "Росатом" са потвърдили желание за участие в АЕЦ "Белене". Архив / 24новини
14.08.2019 | 13:00
(0 гласа)

"Росатом" порвърдиха желанието си за участие в реализирането на АЕЦ "Белене", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ. 

 

 

Тя призова

да се запази търпение до 19 август, когато ще приключи първият етап на процедурата и ще се видят всички заявления на компаниите,

които искат да вземат участие в реализацията на проекта. 

"Процедурата е публична и прозрачна, и не смятам, че от Европейската комисия (ЕК) биха реагирали по някакъв начин, ако "Росатом" спечелят проекта", заяви Петкова в отговор на въпроса дали може да се очаква реакция от ЕК.

По думите й процедурата за избиране на компания, която да изпълни проекта АЕЦ "Белене", съдържа съответните критерии, както и изисквания за равен достъп за участие.

"Самата процедура беше публикувана и в официален вестник на Европейския съюз. Спазени са всички изисквания на европейското законодателство, което касае атомната енергия",

допълни Петкова и заяви, че

"България е готова да предостави каквато информация желае Европейската комисия". 

Енергийният министър коментира и посещението на премиера Бойко Борисов в Туркменистан, където беше и тя. 

"Обсъдихме възможностите за суапови сделки по инфраструктурата между Русия и Туркменистан и доставки на газ по Транкаспийски газопровод. Темата енергетика беше една от най-обсъжданите", заяви Теменужка Петкова и допълни, че е обсъдена възможността да се доставя природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която ще бъде изградена, а именно Транкаспийския газопровод.

"Този газопровод ще даде възможност за доставка на туркенски газ йъм пазарите на Европа през Южния газов коридор", обясни още тя.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...