Експерт: Спекуланти печелят от прасетата, 30 % от сектора е унищожен - 24novini.bg

Експерт: Спекуланти печелят от прасетата, 30 % от сектора е унищожен

Eдна трета от сектора на свиневъдството у нас е унищожена, вече има спекула с месото Eдна трета от сектора на свиневъдството у нас е унищожена, вече има спекула с месото
13.08.2019 | 13:00
(0 гласа)

Над 30% от индустриалното свиневъдство в България вече е унищожено с навлизането на Африканската чума по свинете, каза по време на заседание на епизоотичната комисия в област Добрич д-р Румен Караманов.

Той обърна внимание и на спекулата. "Хора вече изкарват пари от нерегламентирана търговия с месо и животни,

които работят изцяло в сивия сектор и не внасят нито лев данъци. И те имат очите да защитават незаконния си бизнес и да не се подчиняват на наредбите и законите", каза той.

 

Опасността от заличаването за дълъг период от време на цял отрасъл все още не е преодоляна

и мерките, предприети от държавните институции, трябва да се спазват. За това предупреди експертът, който е и управител на най-големия свинекомплекс в България – този в село Козлодуйци, където в момента се отглеждат близо 90 000 животни.

В област Добрич със заповед на областния управител беше обявено бедствено положение, въпреки че и до този момент няма открито огнище на африканска чума по домашните прасета.

Мерките бяха взети превантивно, тъй като в областта има 8 индустриални ферми за прасета и се отглеждат над 120 000 животни.

Според експерта заедно със свиневъдството пред фалит ще бъдат и други отрасли – месопреработвателните фирми, зърнопроизводителите, производителите на лекарства и затова да се говори, че някой се опитва да облагодетелства едни, а да страдат умишлено други, е повече от неправилно.

Според Караманов умишлено се всява напрежение по темата с чумата.

Ако държавата не се справи с мерките, които е предприела, ще спрат и парите за подпомагане от Европа, каза д-р Караманов.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...