БЕХ на загуба заради „Марица Изток 2“ и НЕК - 24novini.bg

БЕХ на загуба заради „Марица Изток 2“ и НЕК

07.08.2019 | 21:02
(0 гласа)

За първи път от създаването си през 2007 годона „Българският енергиен холдинг“ (БЕХ) е на загуба, сочи доклад, публикуван от Министерството на финансите за първите 6 месеца на 2019 година. 

 

Основна причина за загубите е лошото състояние на част от дъщерните дружества, сред които ТЕЦ „Марица Изток 2“, "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) и "Булгартрансгаз".

 

За първите шест месеца БЕХ отчита загуба от 3,164 млн. лева. За същия период миналата година компанията е отчела положително салдо от 153 млн. лева при това след облагането с данъци.

Спадът от приходи от дивиденти от печалбите на дъщерните дружества е основната причина за загубите. Дивиденти засега са платени от АЕЦ „Козлодуй“ – 80 млн. лева като централата отчита почти двойни приходи спрямо същия период миналата година, а от Мини „Марица Изток“ са внесли около 700 хил. лева.

Миналата година за периода БЕХ е получила 104,5 млн. леваот дивиденти, при 80,8 млн. тази година.

„Булгартрансгаз“ дължи 27 млн. дивиденти, които трябва да изплати в следващите 90 дни, а „Булгаргаз“ няма да прави отчисления, след като излязоха на минус през 2018 година след наложените глоби от ЕК за монополно положение.

Освен това за периода БЕХ е опростила на НЕК и ТЕЦ „Марица Изток 2“ 96 млн. лева.

С 44 млн. лв. обаче са намалели и наличните пари в холдинга основно заради допълнително купени въглеродни емисии, за да може да продължава да работи дъщерната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Именно ТЕЦ-ът остава най-губещото предприятие от дъщерните на БЕХ като продължава да увеличава дълговете като има натрупани нови 132 млн. лева загуби, с което е на червено с около 1,5 млнрд. лева.

 

ЕСО и „Булгартрансгаз“ влошават леко печалбите си спрямо година по-рано. „Булгаргаз“ подобрява значително финансовото си състояние, а АЕЦ „Козлодуй“ удвоява печалбата си за първите шест месеца на годината. 

Продължават разходите за прекратения от години проект за петролопровода "Бургас-Александруполис", сочи още докладът.

От края на месец юли БЕХ има нов шеф. Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов е новият председател на Съвета на директорите на "Български енергиен холдинг" ЕАД. В съвета на директорите е и шефът на губещата "Марица Изток 2". 

По-рано през юли от бизнеса призоваха прокуратурата да установи дали има престъпление, заради което поскъпна тока, а след това да определи извършителя като посочиха, чеи виновници трябва да се търсят в ТЕЦ "Марица Изток 2", БЕХ и Министерството на енергетиката. 

Скъпият ток за бизнеса е сред най-взривоопасните теми в последните 6 месеца, а именно БЕХ обединява компаниите, които са сред обвиняваните от бизнеса - НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2". 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...