Кметове от ГЕРБ на бунт! Отказват да колят прасетата - 24novini.bg

Кметове от ГЕРБ на бунт! Отказват да колят прасетата

Хората отказват да убиват животните превантивно. Хората отказват да убиват животните превантивно.
01.08.2019 | 16:40
(1 глас)

Кметовете на три общини се вдигат на бунт, заради нареждането да бъдат изклани домашните прасета. Мярката се налага, заради африканската чума.

 Кметовете на Пазарджик, Ямбол и Сливен заявиха категорично, че няма да колят прасетата.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов е независим, но кметовете на Ямбол и Сливен - Георги Славов и Стефан Радев са от ГЕРБ.

Местните управници излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на животните.

Епизоотична комисия в областния град разпореди собствениците на домашни прасета доброволно да ги заколят в срок до 2 август. Това се отнася за 20-километровите санитарни зони около петте индустриални свинекомплекса на територията на областта.

В зоната попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след 2 август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата. Това каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев. "Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка", каза Кузев.

Заради заплахата от африканска чума, в 7 области на страната започна умъртвяването на домашните прасета в близост до свинеферми.

Местните жители, които отглеждат прасета в домашните си стопанства или в така наречения "заден двор", трябва до утре сами да умъртвят животните. Ако не успеят да го направят, прасетата ще бъдат конфискувани, а на хората ще бъдат наложени глоби (от 150 до 1000 лева).

"Ситуацията в момента е изключително сложна, няма регистриран случай на заболяло животно в областта, но мълниеносното ѝ развитие в Северна България, води до извода, че е само въпрос на време африканската чума да нахлуе и на наша територия", мотивира решението си областната епизоотична комисия на Пазарджик.

В зона от три километра около по-малките кланици също трябва да бъдат ликвидирани прасетата в "задния двор".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...