Остров с яхтен кей и подводен ресторант строят до Варна - 24novini.bg

Остров с яхтен кей и подводен ресторант строят до Варна

Островът ще се появи в морето до Варна, ще има яхтено пристанище и подземен ресторант с морска градина Островът ще се появи в морето до Варна, ще има яхтено пристанище и подземен ресторант с морска градина
25.07.2019 | 22:00
(0 гласа)

Започва изпълнението на процедура по строителство на първия изкуствен остров в Черно море, северно от Варна. Островът е предвиден в Подробния устройствен план на курорта Св. Св. Константин и Елена, влязъл в сила през 2017 г.

ПУП е в сила със заповед, издадена от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, пише Дневник и уточнява, че курортът Св. Св. Константин и Елена е собственост на едноименното туристическо поделение на групата „Химимпорт“.

 

Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше допусната с поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие,

приети от Народното събрание през 2013 г. Тогава кметовете на черноморските курорти и общини подкрепиха поправките, внесени от бизнеса.

В текстовата част на плана изкуственият остров е описан като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Неговата конструкция и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в бъдещите технически проекти.

Дневник припомня, че в средата на юли 2017 г. главният архитект на Варна Виктор Бузев е обявил, че

край Варна и комплексите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци предстои изграждането на общо четири острова

като „брегоукрепителни съоръжения по крайбрежието“.

Посоченото мястото за първия остров с яхтено пристанище и подводен ресторант вероятно не е случайно.

Върху терена на някогашния минерален басейн в курорта Св. Св. Константин и Елена едноименното дружество построи петзвезден хотел с балнеоложки център.

Той се намира само на стотина метра от морския бряг и е с разгъната застроена площ от близо 19.5 хил. кв.м.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...