НОИ: Пенсионерите ни в Турция да доказват, че са живи - 24novini.bg

НОИ: Пенсионерите ни в Турция да доказват, че са живи

Пенсиите на нашите възрастни хора в Турция могат да се спрат, ако те не докажат два пъти годишно, че... са живи Пенсиите на нашите възрастни хора в Турция могат да се спрат, ако те не докажат два пъти годишно, че... са живи
17.07.2019 | 20:50
(0 гласа)

Българските пенсионери, които живеят в Турция, се налага да уведомяват два пъти годишно НАП, че... са живи. Ако не го правят, няма да им бъдат изплатени българските пенсии, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ).

 

 

През януари и юли на съответната година възрастните хора трябва да се явяват лично пред официален орган в Турция

за заверка на декларацията за живот, обясняват от ведомството.

След това оригиналът на документа трябва да се изпрати до Националния осигурителен институт,  дирекция "Европейски регламенти и международни договори" на адрес: 1303, София, бул. "Ал. Стамболийски" № 62-64.

Пенсиите на лицата, за които документът не е получен в срок до 10 февруари - за първото полугодие на съответната календарна година, и до 10 август - за второто полугодие, се спират, предупреждават от НОИ.

Изплащането им се възобновява едва след като бъде получена заверена декларация за живот.

Официални органи за заверка на декларациите са посланиците и консулите на България в Турция, турският Институт за социално осигуряване или други длъжностни лица, определени от турското вътрешно законодателство - община, кметство, областна управа, нотариус и т.н.

Образец на декларацията за живот е достъпна на интернет страницата на НОИ в рубрика "За потребителя"/"Формуляри"/"Формуляри и образци по регламенти"/ "Образци на декларация за продължаване изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други държави".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...